Scam, Hoax, Clickbait… Mik ezek?

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Hoax, Scam

A scam és hoax szavak egymás szinonimái. Jelentésük: beugratás, megtévesztés, átverés. Ide tartoznak például a továbbküldős üzenetek, képek. Ezekben az üzenetekben, képekben általában valakinek a súlyos betegségéről, haláláról, vagy akár egy ember, vagy állat ellen elkövetett kegyetlenség prezentálásával hatnak az ember érzelmeire. Jellemző, hogy az ilyen szövegek és képek alá továbbküldésre késztető megjegyzéseket írnak, mint például:

1 lájk = 1 ima
1 megosztás = 100 ima

A cikk a hirdetés után folytatódik

1 lájk = 1 év börtön
1 megosztás = életfogytiglan

Rengeteg variáció lehet ebben az esetben. Mindegyiknél a lényeg, hogy oszd meg.
Szintén hoax még a szerencsét posztoló szövegek, képek, ahol ha nem osztod meg, balszerencse fog érni, vagy Zuckerberg nem fog estére készpénzt hozni személyesen a lakásodra. Szintén ez a kategória, amikor egy híres, közismert személy halálhírét kezdik terjeszteni. Erre nagyon sok példa volt a szerencsétlenül járt Forma 1-es pilóta Michael Schumacher esetében is. Végül, de nem utolsó sorban az ámenezős hoaxok. Lényege ezeknek, hogy nagyon beteg, fogyatékos ember képe alá oda írják, hogy legyen szíved, ne menj tovább anélkül, hogy nem írod oda “ámen” és nem küldöd tovább…

Ugye milyen csinos ez a lány? Vajon mi történhetett, hogy hiányoznak az alkarjai? A válasz nagyon egyszerű. Egy vicces kedvű emberke fogta a Photoshopot és leamputálta a lány karjait. Az eredeti kép így néz ki:

Azért így már mindjárt más, igaz? Egyébként a manipulált képen a jó megfigyelő rengeteg hibát talál, ami a kép módosítására utal.

Egy másik kategória a cukiságok. Érdekes pózban lefényképezett állatok képei alá írják, hogy “úgysem oszt meg engem senki”. Hát persze, hogy megosszák, hiszen olyan cuki. Aki meg ezért lehurrog, az egy szívtelen dög.

Ajánlom figyelmetekbe az alábbi hivatkozásokat:

Lánclevelek küldőinek tanfolyama

 

 

Clickbait

Szenzációhajhász, kattintásvadász internetes tartalom (hivatkozás, amely gyakran kevésbé érdekes oldalra mutat). Ilyen megfogalmazásával az az elsődleges cél, hogy a sűrű megtekintéssel és továbbosztással vírusként terjedjen (leginkább a közösségi oldalakon), és az ott elhelyezett hirdetések segítségével anyagi hasznot hozzon[1]Forrás: https://www.szomagyarito.hu/szocikk.php?id=4255. Az ilyen clickbait oldalak (mint például a mostanában sűrűn előforduló Lapzárta, Káprázatos és lehetne sorolni estig…) olyan cikket közölnek, ami lehet akár valódi, más oldalakon is megjelent, de lehet kitalált történet is. A lényeg, hogy az ilyen oldal megnyitásakor a megjelenő reklámok (testből menekülő paraziták, egy pohár löttytől reggelre leadsz 10 kilót, stb) pénzt generálnak az oldal üzemeltetőjének. Ahhoz, hogy pénzt keressenek, egy jól működő etetést szoktak elvégezni. Létrehoznak egy oldalt (a neve lényegtelen), nagy értékű műszaki cikket (vagy bútort, autót, stb) posztolnak, amit kisorsolnak. A sorsolás általában elég rövid időn belül megtörténik. Néhány naptól, 1-2 hétig. A nyerés lehetőségét olyan csoportban reklámozzák, ahol számítani lehet nagy érdeklődésre. A hatás nem is szokott elmaradni. A beetetett emberek tódulnak az oldalra és osszák ész nélkül, bármi is legyen az. Az ilyen oldalak jellemzője, hogy frissen létrejött, sorsoláson kívül szinte nincs más, a névjegy semmilyen információt nem tartalmaz. Vagy ha mégis, akkor az hamis, félrevezető. A jól megtalált célközönség (természetüknél fogva 🐃 ) igen hamar felhizlalják az oldalt akár több tízezres létszámra. Miután a létszám megfelelő, egyszerűen kiürítik az oldalt, a sorsolás posztja volt-nincs, és megjelennek a clickabit oldalak cikkei. A kedvelők legtöbbjének nem fog feltűnni, hogy ott valamikor sorsolás volt. A számukra érdekesnek tartott clickbait cikkeket meg fogják tekinteni és terjeszteni is fogják. Az oldalak kezelői sok ilyen oldallal rendelkeznek, több kamu profiljuk van, amivel csoportokban reklámozzák a kamu sorsolást. Ez a tevékenység nagyon kifizetődő nekik, hiszen elég nagy bevételhez juttatják az oldalak kezelőjét. Nem pár ezer forintról van szó!

Most néhány példa a fentebb leírtakra. Hogyan lesz egy oldalból clickbait terjesztő oldal? Kérlek olvasd el ezeket a cikkeket. Látni fogod a mechanizmusát a clickbait oldalak létrejöttének.

Strausz Kanapé Outlet — Ugyan… A Tesla jobb volt

Duster 2018 Club — Röhejes…

Csapassad — Újabb piros masnis legelő (frissítve)

Ez a három cikk bőven bemutatja, hogyan készülnek az emberek jóhiszeműségére alapozó, átverős oldalak. Az emberek legnagyobb hibája sajnos az, hogy mindent elhisznek amit látnak. Gondolkodás nélkül kattintanak, osztanak bármilyen tartalmat, ahol sorsolás van. Reménykedve abban, hogy a megnyerhető dolgot talán ők nyerik meg. Ergo: ingyen jutnak nagy értékű műszaki cikkhez, bútorhoz, stb. De nem gondolkoznak, különben nem terjesztenék. Mivel minél többen tudnak róla, annál kisebb az esélye a nyerésnek. 🙂

A clickbait oldalak másik jellemző ismérve a közismert média nevek használata. Előszeretettel használják például a hiradó, RTL Klub, Tények, Origó, 168 óra, 24.hu és más ismert oldalak neveit a megtévesztésre. Így jöhettek létre például a hirado-online, hironline24, hirorigo, hirfolyam24, indexhir, naplo-extra, origo-hirek és még számtalan ilyen variánsokkal a webcímek előtagjai. A végük általában egy blog oldal (leginkább blogspot), vagy .com végződésűek, amik titkosítottak, így a tulajdonos felderítése nem lehetséges. Ilyen oldalak gyűjteménye a Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz megKattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg. Az ilyen oldalak felismerését segíti a következő két oldal: Miről ismerhető fel egy átverős oldal? illetve Miről ismerhető fel MÉG az átverős oldal? Nem követendő példa, de egy rövid leírás arról, hogyan hozhatunk létre ilyen kamu oldalakat: Hogyan szerezzünk egy nap leforgása alatt 100000 lájkolót?

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

 

Print Friendly, PDF & Email
TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Magyarázat   [ + ]

1. Forrás: https://www.szomagyarito.hu/szocikk.php?id=4255