Néhány szó a replikáról

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Mi az a replika?

A replika szó jelentése: másolat, utánzat, hamisítvány. A replika szót előszeretettel használják webshopok, akik olcsón adják a márkásnak kinéző termékeiket. Sok esetben elfelejtik oda írni, hogy miről van szó. A valódi márkavédjeggyel ellátott kereskedőktől jóval a kiskereskedelmi ár alatt adják tovább termékeiket. Mivel nem írják oda hogy replika, a vásárlók jóhiszeműen (sokszor kételkedés nélkül) lecsapnak az ilyen termékekre. Pedig a replika termékek behozataláról és forgalmazásáról szigorú törvények rendelkeznek.

A jog a hamisítványok forgalmazásával kapcsolatban teljesen egyértelmű: az Európai Unió és így Magyarország területén nem lehet olyan termékeket árulni, melyek védjegyeket jogosulatlanul használnak fel. A behozatal ennél egy kicsit összetettebb kérdés — a szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatos vámhatósági intézkedéseket az alábbi jogszabályok határozzák meg:

  • 1383/2003/EK tanácsi rendelet az egyes szellemi tulajdonjogokat feltehetően sértő áruk elleni vámhatósági intézkedésekről és az ilyen jogokat ténylegesen sértő áruk ellen hozandó intézkedésekről
  • 1891/2004/EK bizottsági végrehajtási rendelet
  • 371/2004 (XII.26) Korm. Rendelet az egyes szellemi tulajdonjogokat sértő áruk elleni vámhatósági intézkedésekről

További mögöttes jogszabályok:

  • 1978. évi IV. törvény a büntető törvénykönyvről
  • szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. Törvény.

Forrás: Mobilarena

 

Nincs különbség abban, hogy magánszemély, vagy cég hozza be külföldről a termékeket. A termék becsült értéke határozza meg azt, hogy a szabálysértés, vagy bűncselekményt történ-e. Az értékhatár 100000 forint. A forgalmazásuk megint más kérdés. Elvileg tilos a hamisítványokat forgalmazni, gyakorlatilag alig büntetik azokat, akik eladják. Legyen az magánszemély, vagy cég. Ennek ellenére rengeteg webshop létezik és nyílik a mai napig is, ahol márkavédjeggyel ellátott termékek másolatait árulják potom összegekért.

Mi a védjegy?

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szerint:

A védjegy grafikailag ábrázolható, lajstromozott megjelölés, amely az egyes áruk és szolgáltatások azonosítására, mások áruitól, illetve szolgáltatásaitól való megkülönböztetésére szolgál, ezáltal is biztosítva a fogyasztók tájékozódását.

Megjelölés lehet különösen: egy szó, szóösszetétel, személynév, jelmondat (szlogen), ábra (logó), kép, betű, szám, sík- vagy térbeli alakzat, hang, szín, színösszetétel, vagy ezek kombinációi.

A védjegy jogosultja számára 10 évre kizárólagos, meghatározott földrajzi területre vonatkozó használati jogot biztosít. A védjegyoltalom korlátlan alkalommal megújítható.

A védjegy jogosultjának kizárólagos joga van arra, hogy a védjegyét használja, illetőleg a védjegy használatára másnak engedélyt adjon.

Az utolsó mondat érdekes. A védjegy tulajdonosa adhat engedélyt másnak arra, hogy felhasználja védjegyét. Vajon a sok Kínából származó nagy márkaneveket ábrázoló sportruházati termékek kértek engedélyt az eredeti tulajdonostól? Eléggé kétséges. Nem véletlenül adják termékeiket jóval a kiskereskedelmi ár alatt. Az is mindennapos dolog, hogy az ilyen termékek jó ha 1-2 hónapot kibírnak.

Melegítő belső felén látható a logó silány minőségű felvarrása.

Közelről megvizsgálva az elkészítés minőségét, sok esetben látható a silány kivitelezés.

Aki hamisítványt vásárol, az illegális tevékenységet végző eladót támogatja. Most jogosan jöhet a morgás, hogy aki nem tudja megvenni az eredetit, az ilyet vásárol. Lehet márkajelzés nélküli terméket is vásárolni…

Közismert magyar online piac egyik hirdetése, melyben replika gyermek cipők eladó. Ha nem lenne odaírva, akkor is messziről virít az igénytelenség.

Mi sem bizonyítja jobban azt a tényt, hogy a replikákat árusító eladók szabadon végezhetik törvénytelen tevékenységüket az egyik online piac támogatásával. A Tékozló Homár 2013-as cikkében a Vatera vállát vonogatja és a magának leszakított százalék reményében szemet huny az illegális tevékenység felett. Ennyit a törvényről. Ugyanez figyelhető meg a Facebooknál is. Igaz, itt szellemi termékekről van szó. Néhány hónapja nagy hírként jelent meg, hogy felveszik a harcot a hamis hírek terjesztőivel szemben. A tapasztalat viszont az, hogy a hír megjelenése óta semmi olyat nem lehetett tapasztalni, ami a bejelentéshez köthető lenne.

Kijelenthető, hogy ahol fizetnek a szolgáltatónak, az elnéző a kamu hírek és hamis termékek terjesztőivel szemben. Szép szavak voltak, kár hogy hiteltelenné lettek.
Igaz a mondás: míg lószar van, veréb is lesz.


Cikkünkben szereplő hivatkozások, köszönetnyilvánítások:

Scan the QR Code
Print Friendly, PDF & Email

Megosztás

Minden vélemény számít

Szólj hozzá