Miről ismerhető fel egy átverős oldal?

Az átverős oldalak lényege, hogy kitalálnak (vagy lopnak) egy nevet, keresnek hozzá (vagy azt is lopnak) profil és háttérképet és elkezdik a kampányukat.

A lájk-szerzés menete

Netről szedett műszaki cikkek, ruhák, bútorok, stb. képeivel posztolnak és hangzatos szöveggel lákra és/vagy megosztásra csábítják a gyanútlan (szándékosan nem birkát írtam) felhasználókat. Ugyanis ha lájkolják az oldalt, képet és meg is osztják, bekerülnek a sorsolásba. A megosztások az ilyen felhasználók körében láncreakciót indít el és akár pár óra alatt több ezres lájkolóra tesz szert az oldal.  Van amikor megadnak sorsolási időt is. Ilyenkor általában egy nem létező profilú felhasználó nyer. Aki előrelátó, az készít egy kamu profilt és az, vagy egy ismerőse fog nyerni. Általában a nyertes nevét csak kiírják és gratulálnak hozzá. Semmi profilra hivatkozás nincs és elég hamar el is távolítják a nyertes nevét és a megnyerhető dolgot. Mivel az ilyen oldalakt leginkább szlovák, és/vagy román csalók készítik, a nyertes is vagy szlovák, vagy román. Ez minden esetben megfigyelhető. A sorsolás kezdetéig még néhányszor megosztják a saját oldalukon a posztot, további lájkok szerzésének reményében. Néha az is előfordul, hogy technikai hibára hivatkozva a sorsolást későbbre teszik, így még további lájkolókat fog vonzani. A posztok eltávolítása nem mindig történik meg. Ha csak nem érkeznek panaszos kommentek, vagy kérdőre vonások. Akik kicsit durvábban vonják kérdőre a sorsolást, netán még fenyegetőznek is, azoknak kitiltás a jutalma. Az oldal tulajdonosa akár egyszerre több oldalt is készíthet, amelybe meghívja a másik oldaláról a lájkolókat. Így szinte örökké több ezres (tízezres) lájkkal tudja az oldalakat gyártani, eladni. Akár napi szinten többet is.

Mi a célja az oldalnak a lájkolókkal?

A cikk a hirdetés után folytatódik

Az ilyen oldalakat nagyüzemben gyártják. Szó szerint. Ezért is az elnevezés, hogy lájkgyár. A lájkolókkal alaposan felhizlalt oldalakat eladják 2-5 forint/lájkoló áron cégeknek, más embereknek. Így annak, azoknak már nem kell megkínlódniuk a lájkolókkal. Tegyük fel hogy egy jól felfuttatott oldalt 5 forint/lájkoló áron adnak el. Az oldalt 10000 ember lájkolta. Ez 5 x 10000 = 50000 forint tiszta, adómentes bevétel. Újabban elterjedt módszer az, hogy felkeresik egy jól működő oldal tulajdonosát és hamis profillal vételi ajánlatot tesznek. Ez általában elég nagy összeg, hogy a tulajdonos elcsábuljon. Ha mégsem, akkor fenyegetéssel, oldalának feltörésével és bezárással ijesztenek rá. Miután megegyeznek, a tolvaj admin jogot kér és ha megkapta, kirúgja az eredeti tulajdonost.

Nem jogellenes ez?

Kicsit igen, kicsit nem. Jogellenes, ha egy létező névvel élnek vissza. Akár egy híresség, akár egy vállalkozás, vagy cég név. Ebben az esetben érdemes a létező cég felé bejelenteni, aki nagyobb ráhatással van a Facebook felé. Ilyen volt nemrég a Samsung esete is. Miután tudomásukra jutott, hogy a termékeiket sorsolják, letiltatta az oldalt. Nagy pech, ha 20000 körüli lájkoló tömeggel egyszer csak megszűnik az oldal.

A másik jogi kifogás, a sorsolás. A jogszabály (1991. évi XXXIV. törvény 3. § (1a) pontja)  kimondja, hogy szerencsejáték szervezést kizárólag a Szerencsejáték Zrt végezheti. Az azon kívül szervezett szerencsejátékok engedély- és adókötelesek , melyet az adóhatóság felügyel és kér számon. Tehát az ilyen hirtelen létrejött és raklapnyi telefont kisorsoló oldalak illegálisak, több törvényt sértenek. Az ilyenek felderítése szinte lehetetlen, mivel az előrelátó csaló nem valódi profillal hozza létre oldalát.

Harmadik jogi kifogás, haszonszerzés miatt elkövetett csalás. Az ilyen oldalakat tilos pénzért átadni, eladni.

Honnan tudható, hogy kamu oldallal van dolgunk?

Az ilyen oldalak indulása után rögtön értékes dolgokat tesz fel sorsolásra. Gyakorlatilag semmilyen más poszt nincs, csak sorolás. Ha éppen egy másik oldalról történik a lájkolók át hozatala, akkor általában annak az oldalnak a sorsolását osztják meg. Így szaporodnak. Az ilyen oldalakat kamu profillal bizinyos csoportokban terjesztik el, ahonnan számíthatnak sok érdeklődőre. Ez lehet nyugdíjas, kismama, vagy társkereső csoport. Ha nyerésről szóló hirdetést látsz, küldd el nekünk is elérhetőségeink egyikére.
A másik, amit érdemes figyelni, az a névjegy. Általában nem töltik ki semmivel, vagy csak 1-2 szót írnak bele. Például: “lájk”, “nyerj”.

Tipikus kamu sorsolós oldal névjegye.

Olyan is előfordulhat, hogy egész regényt írnak, jól csengő nevekkel megspékelve. Ilyen például a Samsung, vagy az Apple “felajánlása”, ami persze nem igaz.

Capture_988
Itt még az almástelcsi nevét se tudták helyesen leírni.

 

Mit lehet tenni ellenük?

Sajnos elég kevés a lehetőségek száma. Az oldal facebooknak történő bejelentése ritkán jár sikerrel. Próbálkozhatunk még a kifogásolható tartalmak jelentésével is. A lényeg, hogy a bejelentés vége az legyen, hogy

Capture_248

Erre kattintva elküldhető a bejelentés. Az oldal jobb szélén lévő 3 pont (. . .) egy menüt nyit meg, ahol az “oldal jelentése” pontból hasonló eljárással jelenthetjük a facebook felé. Sajnos a Facebook nehezen töröl oldalakat, tartalmakat. Előtte (a Facebook irányelve szerint) megkérdezi az oldal tulajdonosát, hogy mi lehet a kivetnivaló. Megfelelő válasz esetén a bejelentést figyelmen kívül hagyják, részükről a bejelentés lezárva.  Ebben az esetben további bejelentés szükséges mind az oldalra, mind a tartalomra és minél többen jelentik, annál valószínűbb hogy előbb-utóbb törlik.

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

(Ez a leírás nem végleges!)
Legutóbb módosítva: 2016-08-13, 22:42:21
Print Friendly, PDF & Email