Magyar webshopok, kínai raktárak — Megéri?

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2019-01-03)

Tervezel, vagy csak sodor az élet?
Nem kell megijedni, nem a legújabb divat szerinti motivációs nagyelőadás következik. Viszont párhuzamba állítottuk a különböző vásárlói szokásokat azok lehúzásokra adott lehetőségeivel.

De kezdjük az elején
Korábbi cikkünkben (Itt: https://atveros-oldalak.com/2018/11/26/segiteni-csak-annak-lehet-aki-hagyja/) már feszegettük a magyarországi e-kereskedelem nagyságrendjét, ami százmilliárdokban mérhető. Ez tény. Tény az is, hogy egyre népszerűbb jövedelemszerzési és vállalkozási forma a webshopok üzemeltetése. Nagyon sokan akarnak így szakítani, vagy nagyot szakítani.
Nem kell sok hozzá, hogy az orrunknál fogva vezessenek bennünket vásárlókat, különösen, ha hagyjuk.
A karácsonyi vásárlási lázban a közösségi médiában bennünket is megtaláltak a reklámok. Nincs is ezzel semmi baj. Csakhogy feltűnt valami:

A cikk a hirdetés után folytatódik

Ugyanaz máshol olcsóbb
Mi sem vagyunk a saját pénzünk ellensége. Ismerjük az e-bay, az amazon, az aliexpress vagy a wish által nyújtott kedvező – de odafigyelést igénylő – vásárlási lehetőségeket. Többen vagyunk a szerkesztőségben, mindenkit más érdekel: kütyük, lakberendezés, ruházat, szépségápolás, irodaszer, miegyebek. Ennek okán aztán mindig van valaki, aki kiszúr egy-egy stiklit. Talán „szakmai ártalom” és egyben a mi előnyünk is, hogy odafigyelünk a részletekre. Így kapásból feltűnik, hogy ha egy magyar webshop éppen-pontosan ugyanazt a terméket árulja, amivel korábban valamelyik nemzetközi piactéren szemeztünk. Különbség csak az árban van.

Vegyél olcsón, add el drágán!
Íme, az egyik magyar webshop kínálatában megtalálható világtérképet ábrázoló óriás egérpad és annak ára:

Nem kell nagyon megerőltetnie magát senkinek, hogy rájöjjünk melyik webshopról van szó. Igen, a Kütyüzóna webshopról, melyről nemrég írtunk a hatalmas panaszáradat miatt.
Látható, hogy az ára 6990 forint, melyet a 990 forintos szállítási díj emel 7980 forintra. Valamint ott fityeg még az a nem elhanyagolható információ, hogy “Előrendelhető”. Mit is jelent ez? Ha raktárkészleten van, a rendelés feldolgozása után pár napon belül megkapja a vásárló. Ebben az esetben meg kell rendelni. Honnan máshonnan? Nem, nem a nagykerből. Kínából ócóbb! Most nézzük meg, hogy több ismert online piactéren mennyiért juthatunk hozzá ugyanehhez a termékhez.

Wish

A Wish-nél további kedvezményt kaphatsz, ha valaki más is megveszi ugyanazt a terméket.

Ha ez így történik, akkor csak a fenti képen látható összegbe fog kerülni. De ettől függetlenül a teljes árat kell kifizetni.

Az ár és a szállítási költség is csak 4192 forint.

 Ha más is megvásárolja, akkor kapunk egy kedvezmény-kupont, amit a következő vásárláskor beszámítanak. Így spórolhatunk körülbelül 200 forintot a végösszegből.

 

Ebay
A végösszeg 2650 forint körüli összeg
Aliexpress
Az Aliexpress-en vásárolva is baráti a végösszeg.

Mindegyik online piactérnek jóval olcsóbbak az árai, mint a Kütyüzónának. Hiába magyar a Kütyüzóna, az árai 2.5-3 szoros áron adja tovább ugyanazt a terméket. 
A módszerben sincs különbség: egy jó magas árból hatalmas akció után kedvezményes vásárlási lehetőség.
Vállalkozói, üzleti körökben egyre gyakrabban látjuk, hogy a kereskedők Kínából olcsón beszerzett termékekre nyitnak webshopot. Nem mondjuk, hogy átverés, csak azt, hogy elgondolkodtató, és a vásárlók számára nem feltétlenül előnyös és szükséges.

 

Raktárkészlet Kínában

Az „árdrágítás” mellett más problémák is lehetnek. Sok a kamu, ál-webshop, akik az áruba bocsátott termékkel valójában nem is rendelkezik, a „raktárkészlete” Kínában van. Csak akkor rendelik meg az árut, amikor már a vásárlótól már előre beszedték annak a (megemelt) árát. Ezért is 20-60 nap a kiszállítási idő, éppen csak ezt nem teszik közzé.

 

Inkább vedd meg első kézből!

A kereskedelem már csak ilyen, mióta a selyemút létezik: A kereskedők semmit, de semmit nem tesznek hozzá a termék értékéhez, csak az árat növelik, hogy levehessék belőle a saját hasznukat. Minél több kézen megy keresztül az áru, annál drágább lesz, miközben a minősége nem változik.
Igazából nincs is ezzel túl nagy gond csak akkor, amikor rájövünk, hogy közvetlenül magunk is megvehettük volna a terméket lényegesen olcsóbban, pénzt takarítva meg ezzel.

 

Az online piactér garanciája

A legtöbb online piactér biztosít garanciát. Vásárlás előtt érdemes ennek utána nézni. Természetesen a külföldről történő vásárlás így is rejt kockázatot, de odafigyeléssel ezt minimalizálhatjuk.
Attól, hogy egy magyar webshopban vásárolunk, sem nem olcsóbb, sem nem biztonságosabb, mintha egyenesen külföldről rendelnénk meg.

 

Saját példánk:

Egyik szerkesztőnk a wish-en rendelt egy Pen Mouse-t, egy toll formájú egeret, ilyet:

Sajnos nem ezt kapta, hanem egy sima tollat, amibe lézer-mutatófény volt beépítve. Élt a wish adta, 30 napos garanciális lehetőséggel. Lefotózta, és elküldte a képet a termékről, amit kapott. Nyilvánvalóan nem azt rendelte, ez kiderült a rendelési előzményekből, így visszakapta a pénzét. 
Vajon egy kis huncut webshopnál lesz ilyen garanciális lehetőségünk? Nem igazán.

Most kiragadtunk egy magyar és három külföldi példát. A séma mindenhol ugyanaz.

 

Az idő pénz!

Lehet mondani, hogy nincs idő kivárni, míg Kínából akár 2 hónapba is beletelik a kiszállítás. Azt is szóvá lehet tenni, hogy az adott alkalomra – szülinapra, karácsonyra – meg kell, hogy érkezzen az ajándék. Igen, ez mind igaz!
De ne mondjátok, hogy az ünnepek váratlanul érkeznek! Karácsony minden évben van, és ráadásul minden évben ugyanakkor, mint ahogy születésnap, névnap, évforduló is, vagy a ballagások is nagyjából az évnek ugyanannak az időszakában vannak.
Ha csak hagyjuk, hogy egyik napról a másikra sodorjon bennünket az élet, tényleg csak kapkodjuk a fejünket, hogy

  • Jajj, ilyen ünnep, olyan esemény…
  • Jajj, már meg ajándék kell!
  • Jajj, gyorsan intézzünk valamit!

Az ilyen helyzetekben, az átgondolatlan, gyors megoldások keresésekor, kapkodás következtében könnyen ugorhatunk bele olyan döntésbe, amit aztán megbánunk. Sőt, a pénztárcánk is bánja.

 

Tervezz!

Ma már az okostelefon szinte mindenkinek ott van a kezében, naptár- és emlékeztető funkcióval. A régimódiak, vagy a grafománok kalendáriumot, határidő naplót használhatnak.
Tervezd meg az ünnepeket, vásárolj időben, tudatosan.
Ha csak azt nézzük, hogy bevásárló listával, vagy anélkül megyünk be a boltba, máris tudjuk mi a különbség. A céllal és a cél nélkül végzett munka között is egy lényeges eltérés van: az eredmény.

A tervezésre, előregondolkodásra szánt idő többszörösen térül meg. Időben és pénzben is.

Te hogyan csinálod?

Képek: Kütyüzóna, Wish, Ebay, Aliexpress

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..