Visszaélés az Index és a Telekom nevével — adathalászat!

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-12-29)

Nemrég kiposztoltuk Facebook oldalunkra, hogy csalók és adathalászok az Index nevével visszaélve egy állítólagos programozási hibának köszönhetően 1€-ért hozzájuthatunk egy Apple iPhone X-hez. Az Index valódi cikkét ide kattintva olvashatod el. Innen vettük az ihletet, hogy kicsit utánajárjunk.

 

Figyelem!
Most nem egy valódi Index cikkről lesz szó!

A kamu cikk lényege, hogy egy Index olvasó küldött a szerkesztőségükbe egy hivatkozást olyan kommenttel, hogy egy programozási hiba miatt 1€-ért vásárolható meg az iPhone X telefon.
Ezután az ál-Index utánajárt ennek, és megkérdezte Balázs Hannát, a Telekom PR menedzserét is, aki elismerte a hibát. Aki viszont a hiba fennállása alatt vásárolta meg így a készüléket, annak kipostázzák. Többen kerestük Balázs Hannát a Telekomnál, de nem leltük nyomát. Nem létező személyre hivatkozik a kamu cikk. A másik érdekesség, hogy miért pont a Telekomot keverték bele? Ennyi erővel Kovács István CNC esztergályos is nyilatkozhatott volna, ha már valótlanságokat állítunk.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Az ál-Index cikk alatt egy Facebook komment plugin-szerűséggel találkozunk, ahol külföldi nevű emberkék profi magyarsággal íródott hozzászólásaiban gyönyörködhetünk.

Vissza a valóságba

A valódi Index cikkben három hivatkozást adtak meg, ahol a kamu Index cikk töltődik be:

  • https://upgradeview.com
  • https://breakcart.com
  • https://spaceease.com

Látszólag különbözőek a weboldalak. Ha asztali gépen, vagy laptopon nyitjuk meg őket, látszólag semleges oldalakra jutunk. A közös bennük (azon kívül, hogy Iphone vásárlásra buzdít), hogy mindegyik weboldal IP címe egy németországi városra mutat, a regisztrálója pedig Panamába. Persze ez semmit sem jelent, mivel az eredeti adatok titkosítottak.
Ezek a webcímek asztali gépekről, laptopokról nem tekinthetők meg. Mobileszköz böngészőjében megnyitva válik láthatóvá az ál-Index cikke. Ezért is készültek a képernyőmentések mobiltelefonnal. Az egyik hivatkozást mi is elkísértük, hogy lássuk mi történik, hova vezet.

A hivatkozások sorrendje lentről felfelé értendők.

Miután a kamu cikkben lévő hivatkozásra rákattintottunk (egyébként a dolog érdekessége az, hogy bármire kattinthatunk, a kamu iPhone oldalra kerülünk), két forwardolás után szemünk elé tárul az iPhone képe, illetve ha lejjebb görgetünk az oldalon, néhány specifikációról kaphatunk információt. De a dolog lényege az, ami az oldal tetején van.

A képen semmi sem utal arra, hogy ez egy titkos iPhone oldal lenne. Sőt, inkább hasonlít egy átverésre, amiről korábban is írtunk. Tudod, ahol csak a szállítási díjat kell kifizetni és megkapod az iPhone-t. Kattints ide a cikk megtekintéséhez.

 

“Figyeljék a kezemet, mert csalok!”

Van egy rossz hírünk azoknak, akik eddig elhitték amit látnak. Átverés! És itt kezdődik csak igazán az átverés, csalás, adathalászat lényege. Nem tudni a megjelenő email és jelszó mezőbe mit kell írni. A lényeg, hogy bármilyen email címet elfogad, amiben van “@” és “.”, ami az email címek ismertetőjelei. Jelszónak elég ha maszatolunk valamit a telefon kijelzőjén.
Az “Enter” gombra kattintva egy fizetési felületre kísértetiesen hasonlító oldalra jutunk. A hiszékenyek (ha még nem döbbentek rá) itt azt gondolhatják, hogy most jön az 1€ kifizetése.

 

De mi is fog történni valójában?

Mielőtt a fizetési oldalra jutottunk volna, a laikus megadja az email címét. Email cím lenyúlva.
A fizetési felületen a laikus beírja a nevét, kártyaszámát, lejárati idejét, titkos háromjegyű kódját. Az áldozat még kipipálja a felhasználási feltételeket és rákattint a “VERIFY MY ACCOUNT NOW” feliratú gombra és és személyes adatait máris önként átadta a csalóknak. A megadott adatok birtokában bárhonnan vásárolhatnak bármit az áldozat kontójára. Vagy csak egyszerűen saját számlájukra utalják a pénzedet.

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Figyelj oda, ne dőlj be a jól csengő ajánlatoknak! Jegyezd meg: semmit sem adnak ingyen, vagy potom összegért. Ha ilyennel találkozol, az átverés. A személyes adataidat és a pénzedet akarják!
Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..