Segíteni csak annak lehet, aki hagyja

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-11-26)
Az online vásárlások, az e-kereskedelem évek óta töretlenül növekszik, egyre több pénzt költünk el az interneten. Sok kicsi sokra megy, így az éves internetes költéseink százmilliárdokban mérhetők.

Először lássuk a számokat

Az eNet Internetkutató és Tanácsadó Kft. 2001. óta figyeli az e-kereskedelmet, elemzi a számokat. Az eNet adataiból tudjuk, hogy

  • 2016-ban 427 milliárd forint volt a hazai e-kiskereskedelem éves forgalma. Ez 4,6 millió fő vásárlásából tevődött össze, akik alkalmanként 13000 forint értékű holmikat tettek a virtuális bevásárlókosarukba.
  • 2017-ben 545 milliárd forintot költöttünk el magyar webshopokban, ez az összes hazai kiskereskedelmi forgalom 6,2%-a. Mindennek nagy része, 27% november-decemberben, a Black Friday akciók és a karácsonyi vásárlások időszakára tevődött.

2017-ben 3,3 millió vásárló tervezte, hogy vásárol a Black Friday alkalmával, és átlagosan 36000 forintot terveztek elkölteni.
A legnépszerűbb termékek a számítástechnikai, szórakoztató elektronikai, ruházati termékek, játékok, ajándékok, háztartási gépek, lakberendezési tárgyak.
Ami a fizetési módokat illeti egyre inkább népszerűbb a bankkártyás fizetés. 2017-ben az online vásárlók 46%-a már ezt választotta.
(forrás: https://enet.hu/hirek/e-kereskedelmi-korkep-2017/ )

 

Jó, de hogy jön ez ide?

A cikk a hirdetés után folytatódik

Úgy, hogy összességében nagyon sok pénzt költünk el az interneten. Ebből a pénzmennyiségből, az e-kereskedelem tortájából nem csak a szabályosan működő webshopok akarnak egy-egy szeletet, hanem azok is, akik átveréssel, becsapással, jogtalan gazdagodással akarnak hasznot szerezni.
Számoljunk szerényen és vegyük alapul, hogy egy átlagos magyar vásárló egy vásárlás alkalmával 5000 és 10000 forint közötti összeget elkölt. Az átverős webshopok ezekre a kisebb összegekre pályáznak. Olyan tételekre, amit ha elveszít a vásárló, hamarabb elkönyveli „tanulópénz”-ként, minthogy hivatalos útra terelje a dolgot.

 

Átverés, mint megélhetési forrás

Tudunk olyan webshopról, akire csak nálunk legalább harmincan panaszkodtak. Harminc panaszos, 10000 forintjával 300 ezer forint bevétel. Kiadás alig, hiszen a terméket a vásárlók jobbára nem kapták meg.
Tapasztalatunk szerint a harminc panaszosból 3 tesz feljelentést. A három becsapott vásárló összes kára a szabálysértési értéken belül marad. Így ha lesz is hivatalos ügy, az eladó megússza figyelmeztetéssel, kisebb összegű szabálysértési bírsággal, amit röhögve fog kifizetni, marad neki még elég adózatlan jövedelme.
Ha belegondolunk, így akár egész szépen meg lehet élni az átverés-sorozatokból.

 

 

Mit tesz a figyelmetlen vásárló?

Akciót lát, vérszemet kap, vásárol. Utólag támad rossz érzése, amikor a megrendelt termék nem érkezik. Utólag kezd keresgélni, informálódni, majd rájön, hogy becsapták, de addigra már az eladó nincs sehol, elérhetetlen, kapcsolati információ nincs.
Szalad fűhöz, fához, fórumozik, panaszkodik, ír ide, ír oda, forrongva posztol a Facebookon, ír nekünk is. Mindenki vagy bárki, de segítsen már valaki!

Igyekszünk segíteni, tájékoztatjuk, infót gyűjtünk, cikkezünk, károsultakat keresünk, összefogást támogatunk….
Aztán eljön a pillanat, hogy kellő információ birtokában van lehetőség hivatalos útra terelni a dolgot. Viszont azt mi már nem tehetjük meg a károsultak helyett, saját maguknak kellene.
Na, akkor van vége a dolognak. Azt már nem. Akkor utazni kell, akkor beidézhetnek, akkor megtudják az adataimat, akkor rángathatnak, különben sem ér annyit, tanulópénz…

 

Ha nem, hát nem!

Azt azért érdemes tudni, hogy az átverős webshopokat éppen azok tartják fenn, látják el megrendeléssel, akik nem veszik a fáradtságot, hogy kiálljanak a saját igazukért. Ők azok, akik adómentes jövedelmet, megélhetést biztosítanak az álca-webshop tulajdonosoknak. Amíg büntetlenül lehet lehúzós webshopokat üzemeltetni, addig ez a jelenség csak burjánzani fog.
Tapasztaljuk azt is, hogy ha egy-egy ügy kapcsán hivatalos szervtől érkezik hozzánk megkeresés, és hatóság kér tőlünk adatokat a károsultakról, akkor már nem olyan nagy felháborodás és a feljelentési kedv. Akkor már nem olyan fontos a kártérítés, nem kapunk hozzájárulást az adatok továbbítására. Egyből visszakozz van, tisztelet a kivételnek.
Értjük, de nem értjük igazán.
Mi megtesszük, ami tőlünk telik, de a hegy nem fog odamenni Mohamedhez!

 

Fontos!

A hivatalos szervek minden üggyel foglalkoznak, nem a kár értéke határozza meg, hogy lehet-e feljelentést tenni. Az kár értéke alapján szabálysértést és bűncselekményt különböztetnek meg, viszont ha valaki kisebb, szabálysértési értékben, de üzletszerűen folytatja a tevékenységét, az bűncselekménnyé minősül.
És ez a lényeg! A kisebb összegű, de sok vásárlót érintő átverések értéke összeadódik, így az elkövető súlyosabb elmarasztalásra számíthat. Az csak a károsultakon múlik, hogy meddig hagyják gazdagodni a kamu-webshopok tulajdonosait.
Végül egy precedens értékű ügy: http://www.ovtv.eu/index.php/20-hirek/4438-bunteny

Ne hagyjátok magatokat!

Képek: Pixabay

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..