Az „osztva-lájkolva” szindróma lélektana

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-11-21)

A „Játékvadászok”

Gyakran téma a szerkesztőségünkben, hogy vajon mi lehet a mozgatórugója az „osztva-lájkolva” szindrómának? Miért olyan könnyű valakit hülyére venni, és miért olyan nehéz meggyőzni arról, hogy hülyére vették?

Az internet, a Facebookozás a felhasználók egyik részének munkaeszköz – nem róluk lesz szó, és nem is azokról, akik kapcsolattartásra használják a közösségi médiát, vagy néha-néha adnak esélyt maguknak, és részt vesznek egy játékban.
Sokkal inkább azokra gondolunk, akik mániákus, elvakult „játkévadászok”… mert ilyen is van.

 

Már majdnem három éve

A cikk a hirdetés után folytatódik

December 15-én lesz három éves a Listázó, azóta vagyunk közelről tanúi a jelenségnek, és próbáljuk megválaszolni a miérteket. Ha az adminok ismerőseinek számát összeadjuk, akkor több, mint 7000 fő kerül a látókörünkbe.
Nos, megfigyeltünk ezzel a népes táborral kapcsolatban pár dolgot. Nem végeztünk reprezentatív felmérést, ezek csupán szubjektív észrevételek.

 

Így látjuk mi – a játékosok

Az első, hogy a megosztós játékok igencsak a nők körében népszerűek. Bár akadnak a megosztós játékokban férfi résztvevők is, lényegesen kevesebbszer láttunk ilyet.
A hölgyek közül viszont ugyanúgy játszanak a diplomások, mint azok, akik az Élet Iskolájába jártak csak, ugyanúgy játszik fővárosi és vidéki, ugyanúgy játszik szingli és családos, idősebb és fiatal, sorolhatnám még tovább. Szinte egyformán is sértődnek meg, amikor felhívjuk a figyelmüket arra, hogy megosztós játék nyilvánvalóan átverés és csak lájkvadászat.

Így látjuk mi – az okok

Miért mennek bele a játékba könnyen?

Vannak olyanok, akik csak azért mert naivak: Egyszerűen elhiszik, amit látnak, nem kételkednek, hisznek a nyerés esélyében.

Vannak, akik felszínes megfigyelők: Kattint és halad tovább, nem figyel a részletekre. Lehet, hogy pár perc múlva azt is elfelejti, hogy játszott, nem hogy még a sorsolás eredményét is visszakeresse.

Vannak, akik kifejezetten a játékra utaznak: a játékvadászok.
A legdurvább, amikor a függőség jeleit látjuk: egy személyes idővonalon ugyanaz a játék tízszer megosztva.

 

A játékvadászok

Szokták mondani, hogy „Amíg ló[email protected] van, van veréb is!” Vagyis amíg van megosztós játék, lesz játékos is.

De mi van, ha megfordítjuk a gondolatot?

Azt vettük észre, hogy a lájkvadászok mellett kialakult a játékvadászok tábora is, akik azért pásztázzák a Facebookot, hogy megosztós játékokat keressenek, kihasználják annak a lehetőségét.

Úgy látjuk, vannak, akik függővé is válnak. Ijesztő olyan személyes idővonalat látni, ahol percekig görgetünk és megosztós játék posztokon kívül mást nem találunk, még borzasztóbb, ha zsinórban csak ugyanazt….

Ezek azok az emberek, akik képesek üzenetekkel zaklatni a Facebook oldaltulajdonosokat, hogy mikor lesz újra játék. Vagy a sorsolás eredményét vonják kétségbe, hogy ki hány kommentet írt, mennyivel többet, mint a nyertes, és valójában neki kellett volna megnyerni az ajándékot. Végül, ha nem találnak meghallgatásra a sirámaik, akkor negatív értékeléssel, támadó stílusú kommentcunamival trollkodják szét az oldalt, panaszkodnak, ahol csak lehet, követelik a jogaik érvényesítését.

Az online jelenlét a játékvadász ember számára egyfajta pótlék, terelő eszköz. Mondhatnánk azt is, hogy fájdalomcsillapító, hogy a feszültségét, frusztrációját levezesse, elvonuljon a mindennapi mókuskerék monotonitásából, a valódi életből, mindezt azért, hogy ne kelljen szembesülnie, amivel nem akar, vagy nem mer. Vagyis ne kelljen szembe nézni a megoldásra váró problémáival, fájdalmaival, félelmeivel, az életével.

Az osztva-lájkolva játék, a nyeremény illúziója megnyugtatja a játékvadász lelkét. Hiszen megpróbálta, megadta az esélyt, anélkül, hogy bármi kockázatot vállalt volna. Ott a megnyugvás, hogy ma is tett valamit azért, hogy az élete jobbá váljon, előre lépjen, gyarapodjon, birtokoljon. Közben pedig nem tett semmit, csak ámította magát. Addig sem fájt az élet.

Miért olyan nehéz, szinte lehetetlen kihúzni őket belőle?

Talán, mert a fájdalomcsillapítóra folyamatosan szükség van, ez az egyik.
A másik a csordaszellem. Ha egy posztnál ismerőseik reakcióját, megosztását látják, akkor könnyebben kattintanak, hamarabb megosztanak, kevesebbet hezitálnak. – Ha más is játszik, ők miért ne?
A csordaszellemből adódóan ott lehet az irigység is – Nehogy más nyerje már meg!
Aztán ott a megerősítés: Nem csak kamujátékok vannak, valóban lehet nyerni is!

Ezek az érvek mind elfogadhatóak, viszont a mi meglátásunk szerint akkor is csak önámítás.

 

Az érem két oldala – összegzés

Véleményünk szerint, egy magára valamit is adó vállalkozás, egy magára valamit is adó marketinges nem szervez „osztva-lájkolva” játékot, hiszen akik csak a játékra, a nyereményre utaznak, azokból sosem lesz vásárló, az olyan sosem fog pénzt adni egy termékért, vagy szolgáltatásért, ha meg is nyerheti.

Aki mégis játékot szervez, az vállalja az ezzel járó játékvadászok tolakodó jelenlétét is.

Vajon megéri?

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..