Hitelfórum és társai — Avagy a hiteltelen tájékoztatás és ami a háttérben van

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-11-05)

Előszó

Van egy oldal… Pontosabban több is, ahol a posztok szerint a mi szeretett kormányunk (nem politizálok) nyakra főre szórja a pénzt. Még pontosabban a lakosság felé szórja, mindenféle támogatás formájában. Legalább is ez derül ki a Hitelfórum és hasonló témájú társoldalainak posztjaiból. Hurrá! Mondhatnánk. De ez mind csak szemfényvesztés, álhír, hoax és aminek csak nevezhető. 
Ez a cikk a szokásos kamu oldalak leírásának indult. De menet közben teljesedett ki vélhetően egy álhírgyártó csoport lebuktató cikké. Vagy túl erős ez a jelző? Döntsd el, miután elolvastad.

A facebook oldalak

Az alábbi facebook oldalakról van szó (az oldalak megnyitásához kattints a képekre):

Ennyi szerintem ízelítőnek bőven elég.

Néhány példa

A cikk a hirdetés után folytatódik

Ami a közös bennük, hogy mindegyik facebook oldal ugyanazokat a cikkeket terjeszti és még a posztolások időpontjai is közel vannak egymáshoz.
Bizonyára sokan hallottatok, illetve olvastatok a 65000 forintos és a 2 millió forintos támogatásokról. Ezek az álhírek majdnem tömeghisztériát váltottak ki. Az emberek sorban álltak a kormányablakoknál, hogy ők is kaphassanak ebből a támogatásból. Az ilyen irányú kéréseket elutasították. Több írott, illetve televíziós médiában foglalkoztak ezzel és sok helyen látni kifüggesztve is, hogy ez álhír, nem igaz és emiatt ne álljanak sorba.

Néhány példa volt csak. Gyakorlatilag folyamatosan jelennek meg ilyen címmel álhírek, csupán a dátumot változtatják meg benne. Ezeken kívül még rengeteg olyan cikk látja meg a napvilágot, ahol kisebb-nagyobb összegeket vágnak hozzá az emberhez. Jellemzően nyugdíjasokhoz. Vajon miért pont ők a célpontjaik ezeknek az álhíreknek?

Nyugdíjasok ámítása mellett számos más csodaszámba menő pénz vagdalózás is létezik, megspékelve sorsolással és egy kis mindent IS gyógyító recepttel. Biztos ami biztos, a lehető legtöbb embert kell elérni ezekkel a hírekkel. Gyakorlatilag minden nemű és korosztályú személy talál magának kamuhírt, ha akar.

Vannak persze valódi hírek is az ámítások között. De akkor mi lehet a bibi ezekkel? A dátum.

Amíg a cikk 2017-es, addig a valódi cikk 2014-ben készült. Kattints ide, ha elolvasnád. Nem elképzelhetetlen, hogy ez a Befogadó falu nevű program még létezik. Ami még kicsit problémássá teszi a cikk hitelességét, az a forrásmegjelölés hiánya. Az ilyet egyszerűen csak plágiumnak hívjuk. A jog bitorlásnak hívja, de ebben az esetben ez lényegtelen. A bitorlás szerepel a Btk. 329. §-ában.

Ezt a házsorsolós hoaxot rengetegszer küldtétek és a mai napig felbukkan.

OSZD MEG! Érted?
A doktor gyógyít, a szakács főz. Ilyen egyszerű.

Van ám még érdekesség a cikkek illusztrálására használt képekben. Azon kívül, hogy a pénz látványával hülyítik az embereket, feltűnnek ismert arcok is a televízió képernyőjéről. A nagyotmondás hitelesítésének érdekében bemondók, ismert híradós személyek képeit biggyesztik gyalázatosan moslék cikkeikhez. Ugye sokszor láttad már Gönczi Gábor, Erős Antónia és Szellő István képét ilyen cikkek mellett? Sajnos nem készítettem képernyőmentést egy ilyen cikk alatti hozzászólásról, de az illető (hiszékenységéből adódóan) teljes komolysággal “leordította” Gönczi Gábor haját, amiért ilyen sületlenségeket mond

A cikk a hirdetés után folytatódik

Terjesztők

Azzal, hogy megírunk egy cikket (főleg ha álhír), nem fog magától elterjedni. A lökést kamuprofilokkal lehet adni. Ezek, mint egyfajta vírusgazda terjesztik a “kórt”. Ehhez lehet használni kamu profilt, de a bátrabbak a sajátjukat is használhatják. Nézzünk előbb egy-két kamu profilt.

Profil megtekintéséhez kattints a képre.

Nem sok csoportban terjeszt, de ott aktívan.

Bondár Marcsi kamuprofilját kezelő emberke a legtöbbet ebbe a csoportban reklámozza szutykait. De az is lehet, hogy csak ez az egy csoport a közös velünk? 😄
Aki akarja megnézheti Marcsi profilját. Az első és utolsó nyilvános poszt valószínűleg a profiljának születésére tehető. A profil- és háttérképen kívül nem tartalmaz semmit. Mindkét kép 2015. december 10-én került fel. A kedvence pedig a

Másik reklámozásra használt kamuprofiljuk:

A profil megnyitásához kattints a képre.

Kicsit fiatalabb profilról van szó. Itt is hasonló a szituáció. Egy napon került fel a profil- és háttérkép: 2016. április 25. Viszont itt már több a plusz információ és van ám házasságkötési idő is feltüntetve, de ami még érdekesebb, hogy a fentebb említett Marcsival ismerősök.

Biztos akad még több kamuprofil is, akik terjesztik az álhíreket. Viszont akik valójában állnak a háttérben, az sokkal érdekesebb.

Kik csinálják?

Mielőtt bemutatnám őt, illetve őket, jöjjön egy kis hablaty, hogy ne csak a képeket nézegessétek. Elöljáróban annyit kell tudni, hogy az álhíreknél használt weboldalak domain neveinek whois lekérdezése alapján mindegyikhez ugyanaz a személy tartozik, névvel, címmel, telefonszámmal. Még csak titkosítva sincs.

Ez csak az egyik domain, mely György nevéhez köthető

Lényeg a lényeg, a whois lekérdezésből eljutottam a weboldalára. Az illető Sz. György névre hallgat és vállalkozásában honlapokat épít, valamint kereső optimalizálással foglalkozik. Az, hogy nincs impresszum és a vállalkozás adatai, mint adószám és ilyesmi, már szóvá se teszem. Ja, mégis… 🤔

Az email címére küldött levélben megkérdezésre került pár dolog. Például, hogy mi a célja ezzel, mennyire törekedett a hiteles tájékoztatásra, közreműködnek-e mások is az oldalak készítésében. Azt elismerte, hogy a szóban forgó oldalak az ő nevéhez fűződnek, de a tartalomhoz semmi köze.

Az információi helyesek az én nevem alatt történtek meg az oldalak regisztrációi, de a tartalomhoz semmi közöm, én csak a tárhelyet és a működést biztosítom. Továbbítom kérését a “tartalomgyártók” felé. Gyanítom nem fognak Önnek válaszolni. Egyébként eddig ezek az oldalak a “tartalmaik” miatt csak fejfájást okoztak nekem. Annyit tudok, hogy Google Adsenseből érkező kattitánsokból jól elvannak. Üdvözlettel: Sz. György

Sz. Györgyöt ezennel felmentjük minden gyanú alól. Ácsi, gondolkozzunk már egy kicsit. Ki az a marha kamuhírgyártó, aki felkér egy weboldal készítő vállalkozót, hogy intézzen el mindent a domainnel, tárhellyel kapcsolatban, hogy ezután csak klimpíroznia kell a marhaságait a hiszékeny közönségnek? 

Felmerül a gondolat, hogy miért segédkezik álhíreket terjesztő honlapok előkészítésében? Megköszönnénk, ha György továbbítaná barátainak az emailünket. Igen, barátok. Egészen véletlenül, keresgélés közben egy csoportba botlottam.

Kattints a képre, ha szeretnéd látni a csoportot.

Az igen bőbeszédű és hangzatos csoport neve láttán kíváncsi lettem az oldal adminjaira. Hárman is vannak. A nevüket csak részben mutatom.

Akkor kezdjük sorban.
Alexa profiljában a nyilvános bejegyzések 2015. augusztus 4-ei dátummal véget értek. Addig viszont a mára már megszűnt szamoljunk.hu és a most is működő online-kalkulator.hu weboldalak cikkeit posztolgatta szorgalmasan. Ugye nem kell mondani milyen cikkek azok?
Tibor már érdekesebb. Belőle kettő is van. Fene se tudja miért, mert mindkét ugyanilyen nevű profilján nem látni mást, mint hitelforum.hu-s és 24ora.eu-s megosztásokat.
Marianna Tibor párja és annak ellenére, hogy admin abban a jó nevű csoportban, profilján nem látni ilyen szutykok megosztásait.

A kapcsolat György és Marianna között áll fenn, mint facebook ismerősök. Tibornak nem ismerőse György. Viszont Sz. Györgyné néven található Tibor ismerősei között valaki, akinek a profilképén többek között Sz. György is megtalálható. Tehát valamilyen formában mindenki ismer mindenkit. Valóban egy domain regisztráció és tárhely intézése elég ahhoz, hogy bratyizzunk? 😮

A cikk a hirdetés után folytatódik

Mit is csinálnak ők?

Azokat a célzott kamuhírekkel teli weboldalakat üzemeltetik, amelyek nem csak hogy hamis információkat közöl, de a gyanútlanokat, hiszékenyeket kattintásra késztet a jól megfogalmazott címekkel és az illusztrációnak használt tíz- és húszezres bankók képeivel.
A weboldalak listája a teljesség igénye nélkül:

  • palyazatkereso.eu
  • online-kalkulator.hu
  • hitel.news7.hu
  • 24ora.eu
  • hitelforum.hu
  • szamoljunk.hu (megszűnt)

Szándékosan nem kattinthatók a hivatkozások. Nem szeretném, ha a kattintásokkal cikkünk által is bevételhez jussanak. Mert ahogy György az emailben is megírta: 

Google Adsenseből érkező kattitánsokból jól elvannak.

Az előbbi mondatot egy profi webmester pötyögte emailbe. Milyen szerencse, hogy ennyire ismeri a megrendelőinek tevékenységét. Már csak azt kellene megtudni, hogyha fejfáját okoz neki (ahogy a válasz emailben is írta) a tevékenységük, miért vállalja el a megbízást?

 

Reklámok, amikből “jól elvannak”

Ilyen reklámok azok, amik után fizet a Google az oldal kezelőjének.

Az ilyen és ehhez hasonló reklámokra kattintani sem kell. Elég ha megnyílik a weboldal és máris megy az apró azokhoz, akik gyártják az ilyen mocskokat és előszeretettel hülyítik az embereket. Nem nagy összegre kell gondolni, de a sok kicsi sokra megy. A jól hangzó címekkel, képekkel és a hiszékeny tömeg megosztásainak köszönhetően főállásban is végezhető ez a munka. Egy szlovákiai álhírgyártó csoport szerint hetente milliókat lehet vele keresni. Aki ilyen lehetőség közelébe jutna, vajon kihagyná?
Ilyen típusú reklámokról írtunk itt és itt.

 

Tettünk fel további kérdéseket Györgynek, de több napja nem érkezett válasz. 
Amennyiben nem kapta volna meg, feltesszük itt is kérdéseinket, hátha olvassa:

Ha „fejfájást” okoztak Önnek a tartalmaikkal, miért vállalta el a domain, tárhely, stb kezelését? Megbecsült szakembernek tartják (úgy tűnik).
Nem fél, hogy a nevét összefüggésbe hozzák az oldalakkal?
Gondolom hiába kérdezném meg, hogy kiről, kikről van szó, nem adna rá választ?
Az Ön által létrehozott domainek alatt szintén végzett kereső optimalizálást?
Honnan tudja, hogy az Adsense kattintásokból milyen bevételük származik az álhírgyártóknak?
Ha Ön nem ért egyet az oldalon olvasottakkal, miét adja a nevét ilyenekhez (annak tudatában, hogy az álhírgyártók nem az első domaint kérik Öntől)?

Messzire kerüld el a cikk elején felsorolt facebook oldalakat. Valamint a nemrég felsorolt weboldalakat is nagy ívben, mivel legtöbbször hamis, megtévesztő információt tartalmaznak, ráadásul támogatod az álhírgyártókat.

 

Küldj te is ilyen hivatkozást, ha olyannal találkozol, ami a cikkben nem szerepel és az imént felsorolt weboldalak cikkeit terjeszti.

 

Zárszó

Mr. Smith a Mátrixból valami hasonlót mondott:

Neo kettős életet él. Az egyik életében Mr. Anderson egy tekintélyes szoftverfejlesztő cég alkalmazottja, aki fizeti az adót és biztosítása van. A másik életében Neo a hacker, aki minden létező számítógépes bűntényt elkövetett. Az egyik életének van jövője…

 

Nem a mi dolgunk eldönteni, hogy ki hol áll, mit tesz, csinál, vagy nem csinál. A cikkben leírtak csupán a tapasztalatokat mondják el, feltételezésekre alapulnak. Ezek a feltételezések akár meg is cáfolhatók, készpénznek nem tekinthetők. Olyan összefüggésekre világítanak rá, amikre bárki képes lehet rávilágítani, ha megfelelően tájékozódik és használja a Google-t. De az a tény helytálló, hogy igencsak gusztustalan visszaélni az emberek hiszékenységével. Főleg ha olyan emberekről van szó, aki rászorulók, akiknek minden fillér számít. Miért kell ilyen undorító, moslék cikkekkel elhúzni a mézesmadzagot előttük, miért kell őket még jobban elkeseríteni? Érdemes lenne ezen elgondolkozni azoknak, akik az ilyen álhíreket gyártják. Miért nem szólal meg a lelkiismeretük, amikor elkezdik terjeszteni a szennyet? Lehet hogy lelketlenek? Nem ártana végre valami hathatós szabályozás, törvény az ilyen oldalak kezelőinek tevékenységének elnyomására.

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..