Webshop, ami majdnem hihető — Figyelj oda! [Frissítve!]

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-09-23)

Az idő előrehaladtával a lehúzni kívánó és/vagy bizalmas adatainkat megszerezni kívánó álca-webshopok egyre kifinomultabb kamu-webshopokat gyártanak az emberek megtévesztésére. Már igazán szemfülesnek kell lenni ahhoz, hogy rájöjjünk a turpisságra. De azért árulkodó nyomok mindig vannak. Ha ezeket észrevesszük, megkímélhetjük magunkat az idegeskedéstől és a pénztárcánkat a felesleges kiadásoktól.
Vegyük példának a https://www.esportcipo.hu/ weboldalt. Amúgy is nagy divat mostanában márkás sportcipőkkel és más márkás ruházati termékekkel házalni.

Mit látunk, ha az oldalra lépünk? Először is egész monitort betöltő reklámokat, különböző márkájú sportcipőkről. A reklámok felett kis menüben vannak nemek és életkorok szerint a termékek. Lejjebb görgetve láthatjuk az éppen újdonságnak számító termékeket. Mielőtt elmélyedünk a kínálatban, nézzük meg a weboldal hivatkozását a címmezőben. 

Biztató jel, hogy az oldal https protokollal kommunikál felénk. Így adataink biztonságban lehetnek illetéktelen kíváncsiskodók előtt. De már itt jön is az első furcsaság. A biztonsági tanúsítvány kibocsájtója a TrustAsia. Az Ázsia láttán egyből a kiciócó jut eszünkbe. Talán nem véletlenül.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Természetesen van weboldala is a tanúsítvány kibocsájtójának. Akit érdekel és persze tud kínaiul, olvasgassa nyugodtan. Kattints ide. Vajon ki lehet az az őrült magyar, aki kínai biztonsági tanúsítványt vásárol? Vagy nem is magyar az illető? Mivel .hu végződésű domainről van szó, az Internet Szolgáltatók Tanácsának weboldala segítségünkre lesz a domain név birtokosának kiléte felől.

A domaint 2018-02-05-én regisztrálták. Névszervernek egy holland tárhelyszolgáltató névszerverét adták meg. Az a Domain Robot Limited lenne a cipőwebshop tulajdonosa? 

Amit sikerült kideríteni a Domain Robot Limited nevű cégről:
A cég egy zárkörűen működő részvénytársaság Hong Kongban.

Van ám igazgató bácsi is, aki először Németországban, később Angliában igazgatja a céget.

A domain.hu oldalon megadott cím senkit ne tévesszen meg. Az ott szereplő angliai címen nincs cég. De még csak igazgató bácsi sem.

Ha már így kiveséztük a webshop hátterét, térjünk rá a lényegre. A kínálat bőséges. Több tucatnyi cipőt találunk férfi-női, fiú-lány, sőt még kisgyerek és baba lábakra is találni cipőket. Az árak még hihetők lehetnek. De hogy minden féláron van, azért az már túlzás. De kit érdekel ez az apróság, hogyha a kiszemelt nájki ott van az oldalon és nevetséges áron ordítja, hogy VEGYÉL MEG!?
Nosza. A kiszemelt cipőnk egy Nike Airmax 270 Futura elnevezésű lábbeli, amely a shopban még egyéb tulajdonságnak is örvend. Úgymint: Sötét stukkó, újságpapír, csapat.Ki a bánat ad ilyen neveket egy cipőnek?

Kedvenc cipőnket bevágtuk a virtuális bevásárlókosárba, melyről rögtön tájékoztatást is kapunk. Szerencsére minden írás hibátlan magyarsággal látható.

Miután kiválasztottuk kedvenc cipőnket 16354 forint és 16 fillér áron (hogy jött ki az a 16 fillér???) vásároljuk meg.
Ahhoz hogy rendelésünket leadhassuk, néhány fontos adatot ki kell töltenünk. Először is kellenek az adataink.

Alapértelmezett országnak az Egyesült királyságot adja meg. Nem is értem miért, ha egyszer ez egy magyar webshop. Talán Mario, az igazgató kissé elfogult. 
A következő pont a szállítás. Megnyugtató, hogy az egyetlen kiválasztható pont az ingyenes szállítás. A harmadik pont a fizetés. Na, ez már kicsit érdekesebb.

Fizetésnek látszólag két féle lehetőség közül választhatunk. Gyakorlatilag ugyanaz, csak másképp néz ki.


Látható a különbség. Az előbbinél oda ragasztott színes logók után kéri a kártya számát, lejárati idejét és a titkos kódot.
Az utóbbinál kiválaszthatjuk listából, hogy Visa, vagy Mastercard kártyával kívánunk fizetni, kéri a kártyaszámot, a kártyához tartozó országot, azután a lejárati időt és a titkos kódot. Még véletlenül sincs utánvét, vagy PayPal fizetési lehetőség. Miután megadtunk nevünket, email címünket, telefonszámunkat, kártyánk adatait, hátra is dőlhetünk és várhatjuk hogy jönni fog a csomag. Mivel nem ment el az eszünk, így nem is adjuk meg egyikőnk kártyájának adatait sem. Ebből kifolyólag nem ismert az oldal további működése. De nem bíztatok senkit, hogy valódi adatokkal kipróbálja. 

Még nem esett szó pár nagyon fontos dologról. A szállításról, problémák kezeléséről, webshop üzemeltetőjéről. Nos, van egy jó hírem. Minden ilyesmire utaló menüpont megtalálható a weboldal alján.

Kezdjük sorban. A közösségi oldalak hivatkozásaira nem a webshop oldalaira jutunk el. Csak simán megnyílik az adott közösségi háló főoldala. Nahát, milyen viccesek. Azt gondolhatnánk, hogy tényleg egy komoly webshoppal van dolgunk, ha mobil applikációjuk is van. Ha rákattintunk valamelyikre, nem az applikáció letöltési oldalára fogunk jutni. Csak újra tölti azt az oldalt, ahol éppen vagyunk. Ez is nagggyyyon vicces. Az, hogy ismét tökéletes magyarsággal íródott szövegeket látunk, ne is zavarjon minket. Visszatérési politika, Visszatérés 30 napon belül a rendelés elhelyezésére. Ezt magyarázza meg nekem valaki…

Most nyálazzuk végig az Információ című részt. Elsőnek a Kapcsolat menüt nézzük meg. 

A fenébe is. Ezt sem sikerült magyarul megcsinálni. Próbáltunk feltenni egy aprócska kérdést, hogy Magyarországon merre található az üzlet. Az elküldés pillanatában azonnal választ is kaptunk.

Kapcsolat menü kipipálva… Jöjjön a Rólunk menüpont.

Aki esetleg mobil eszközről nézi ezt és nem olvasható rendesen a szöveg, azok kedvéért bemásolom amit írtak magukról.

A esportcipo.hu üzlethálózat tulajdonosa Magyarország egyik legnagyobb sportcipő-üzlethálózata. A esportcipo.hu olyan világmárkákkal dolgozik együtt, mint a Nike, Adidas, Converse, Asics, New Balance. Akár egy alkalmi cipő vásárlására gondol, akár egy mindennapi viseletre alkalmas cipőre vagy egy sportcipőre, a esportcipo.hu megtalálja. Több mint 1000 termék áll rendelkezésre, és nem csak cipők közül lehet választani, de ruházat, táskakínálat és kiegészítők is elérhetők.
Küldetésünk, hogy a Magyarország legjobb cipő és ruházati kis és nagykereskedelme legyen, ikonikus márkákkal, melyek külön üzleti stratégiával, mégis összehangoltan működnek minőségi üzletekkel és dinamikusan fejlődő weboldallal.
Célunk, hogy üzleteinkben mindig az adott pillanat legnépszerűbb és legkeresettebb divat és sport márkák legjobb termékeit áruljuk, egyaránt komoly hangsúlyt fektetve a ruhákra valamint a cipőkre, amelyek a célcsoport számára a lehető legjobb feltételekkel érhetők el.
A esportcipo.hu vallja, hogy a vevő mindenek felett áll, ezért minden stratégiája és tette azt szolgálja, hogy a lokalizált szükséglethez illeszkedő termékkínálatot és vásárlási élményt nyújtson vevőinek a folyamatosan fejlődő üzlethálózataiban, valamint innovatív webáruházában.
A vevő-központú stratégia alkalmazásával és a gondos, mindenre kiterjedő tervezéssel a esportcipo.hu márka egyértelmű célja, hogy fontos piaci réseket fedjen le a magyar és a nemzetközi piacon.
A esportcipo.hu elkötelezett híve a nyitott és őszinte kommunikációnak az alkalmazottakkal, kereskedőkkel, a vevőkkel és a médiával szemben egyaránt. Ők mind fontos résztvevői a esportcipo.hu sikereinek, ezért cégünk mindig igyekszik naprakésznek tartani őket a cég eseményeivel kapcsolatban.

Néhány észrevétel:
Nem derült ki a szövegből, hogy ki a tulajdonos és hol találhatóak az üzletek, ha már hálózatról van szó. Apropó… Hallott már valaki erről a legnagyobb sportcipő hálózatról?

Ezen az oldalon is van ám bibi. Nem csak a szöveggel, hanem a képpel is.

Látszólag olyan, mintha az egyik áruházuk lenne valahol Magyarországon. Ami az igazsághoz tartozik, valóban egy sportbolt épületét látjuk. De! Ez az áruház Las Vegasban található.

Mégis hogy? Egyszerű. Lopd el egy áruház fotóját a netről. Photoshoppal mamipuláld a képet. Tedd fel a webshopodra. Hitesd el, hogy a te áruházad.


Így néz ki a valódi sportruházatot áruló Las Vegas-i áruház fényképe.

Szállítási információk
Szintén egy röhej az egész. Szállítási díjak alatt ez szerepel:

Az a SZABAD VISSZATÉR!!! nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Ja, nem.


Visszatérés p
olitika

Újabb érdekes gyöngyszem ebben talpig korrekt webshopban. Ez szolgálna információval arra, ha gyakoroljuk elállási jogunkat és szeretnénk visszaküldeni a terméket. Az igaz, jogy nincs megadva hova kell küldeni. Gondolhatnánk, hogy a csomagoláson megadott feladó mezőben lévő címre. Na de. A 14 napos visszaküldési időt ad meg, amit az OUG nr.34/2014. törvény, vagy szabályzat határoz meg. De mi ez a törvény? Szerencsére a Google segített. Kapaszkodj meg. Románia kormánya által kiadott törvényre hivatkozik ez a magyar nyelvű, ám de angliai tulajdonosú, hong kongi cég által üzemeltetett webshop. Ez ám a kooperáció. Ha érdekel a törvény szövege, letöltheted pdf formátumban ide kattintva.

 

Összefoglalva:

Az átverés, lehúzás kifinomult, ám de még mindig árulkodó jelekkel megtűzdelt formájával találkozhatunk ebben a webshopban. Aki korábban éppen csak gyanakodott picit egy webshop valódiságát illetően, itt akár el is hiheti hogy valódi internetes áruházzal találkozott. Gyanútlanul vásárolni kezd, megadja minden elérhetőségét, bankkártya adatait és csak azt veszi észre, hogy csapolják Kínából a bankszámláját. A csalók egyre jobban törekednek arra, hogy sikerüljön átverni az embereket. Egyre színvonalasabb, hihetőbb kamu-webshopokat gyártanak. Légy résen!

Röviden:

 • https: ✅
 • szépen kivitelezett weboldal: ✅
 • webshop árai korrektek: ✅
 • rendkívüli olcsóság, minden féláron? ✅
 • sok helyen hiányos, rossz magyarsággal íródott szövegek: ✅
 • megtévesztő fizetési felület: ✅
 • Paypal, utánvét hiánya: ✅
 • “kapcsolat”, “rólunk” hiányos, megtévesztő információi: ✅
 • panaszkezelés ismeretlen törvényre hivatkozása: ✅
 • oldal kezelője, tulajdonosa nem található meg a weboldalon: ✅
 • manipulált fényképek: ✅
 • oldal hivatkozásai, közösségi hivatkozások nem vezetnek sehova: ✅
 • kapcsolattartásra csak és kizárólag egy űrlap szolgál: ✅
 • nincs email cím, ahova írni lehet: ✅
 • whois lekérdezésre hamis, vagy rejtőzködő tulajdonost találni: ✅

Update 1. (2018-09-23)

Mi sem bizonyítja a fentebb tett állításokat az a tény, amelyet az oldalon tett kamu vásárlás folyamán ért. A lakcímen és a bankkártya adatokon kívül csak az email cím volt valódi. Nem gondoltam volna, hogy emailt kapok, hogy fizessek már végre a megrendelt termékért.

Amit tudni kell erről az emailről:

 • egyszerű Gmail-es címről küldték
 • ezt az email címet ([email protected]) más weboldalon is használják, hasonló szöveggel. Lásd a Scam adatbázis bejegyzését ide kattintva.
 • az emailben található rendelési szám (211805P100000047) egy hivatkozást tartalmaz, amely rögtön át is irányít egy teljesen kínai nyelven megjelenő kereső oldalra.


Ha ez nem győz meg senkit, hogy átverés, akkor semmi.

Update 1. (Vége)

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

KERÜLD AZ ILYEN WEBSHOPOKAT! HA BIZONYTALAN VAGY, ÍRJ NEKÜNK!
Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..