Legsikeresebb haszonszerzés a Facebookon — avagy a “lájkkurvulásról” bővebben

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-08-28)


A cikk apropóját egy nemrégen kapott üzenet adta.

Helló! Tudnátok esetleg írni a lentebb a jelenségről egy cikket? (Röviden: lelopnak fogyatékkel élő emberekről képeket, kiteszik, hogy “jaaaaaj, nem szeret senki”, a sok hülye meg ész nélkül lájkolja). Ma beszóltam egy ilyen oldalnak, mire én lettem a szemét lófejű irigy rohadék, mert meg mertem jegyezni, hogy ez lájkk*rvulkás. Iszonyatosan felhúz ez az egész, mert én is középsúlyos fogyatékkal élek, csak nekem a képeimen nem látszik. Viszont ha látszana, és az én képeimmel csinálnák ezt, nagyon mérges lennék. Jó lenne, ha lenne erről egy részletes, pontos cikk, mert én hiába magyarázom ezeknek az agyhalottaknak, hogy ez gyakorlatilag a fogyatékkal élők kihasználása önös érdekből, csak azzal jönnek, hogy irigy vagyok… Előre is köszönöm, és bocsi az esetleges hangnemér, borzalmasan ideges lettem 😕

Nem gondolkoztam sokat, azonnal elkezdtem gyűjteni a cikkhez az anyagot. 
De miről is van szó? Ami a cikk címében és az üzenetben is szerepel: a lájkkurvulás. Enyhébb esetben hívhatjuk lájkprostinak, vagy lájkkunyerálásnak. Korábbi cikkünkben már volt róla szó, de nem lett kitaglalva mi is ez. Remélem, mire végig olvasod ezt a cikket, világos lesz a fogalma. Ha esetleg te is egy jószándékú, jószívű ember vagy, aki sokszor segítene másokon, és ilyen okból te is sokféle dolgot megosztasz, talán ráébredsz arra, hogy nem minden az, aminek látszik. Tipikusan a szarkupac piros masnival történő átkötését írom most le, amit rengetegen osztanak meg elvakultan.

Milyen oldalakon találkozhatunk kunyerálással?

A cikk a hirdetés után folytatódik

Tulajdonképpen bárhol előfordulhat ilyen. De mivel ez egy jól jövedelmező munka (akár főállásban is végezhető), kimondottan olyan oldalakon fordul elő, ahol egyetlen cél lebeg az oldal tulajdonosa előtt: minél több embert bevonzani az oldalra és minél több embert rávenni a kedvelésre és megosztásra. Egy jól kitalált történet, egy történetbe illő, netről szedett (szándékosan nem lopottat írtam) kép posztolása 1-2 órán belül lájklavinát és kommentvihart indít el, hatalmas számú eléréssel és megosztással. Már csak egy olyan csoportban kell megosztani az adott történetet, ahol sok a témára érzékeny és fogékony tag. Statisztikát nem vezetünk, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a lájkvadászok témáira leginkább fogékonyak a hölgyek, közülük is az 50 év feletti korosztály (tisztelet a kivételnek). A kulcsszavak minden esetben a lájk és a megosztás. Ahhoz, hogy kifizetődő legyen eme áldatlan tevékenység, rengeteg oldalt kell hozzá üzemeltetni és mindegyik oldalra folyamatosan posztolgatni a mézesmadzagnak szánt hülyeségeket.

Hogy lesz ebből pénz?

A pénz abban még nincs, hogy egy Facebook oldalt tele posztoljuk hülyeségekkel. Ehhez weboldal is kell, ahová felkerülnek a cikkek. Önmagukban ezek sem termelnek pénzt. A cikk köré megszámlálhatatlanul sok reklámot tesznek. Amikor egy lájkadász oldal cikkére kattint az ember, már a reklámok megjelenésével bevételt generál az oldal kezelőjének számlájára anélkül, hogy a hirdetésre kattintanánk, elég ha megjelenik. A pontos összeg nem ismert (aki tudja, kérem írja meg), de több weboldalon, több tucat cikk, tucatnyi Facebook oldal, több tízezer kedvelővel már tetemes mennyiségű bevételt generál.

Hol találkozhatunk ilyen cikkekkel?

Írtunk már sokszor csaló oldalakról. Sajnos a tapasztalat az, hogy pont azokhoz nem jut el, akikhez kellene: a jóhiszemű, jószándékú, de ugyanakkor vérlájkoló és mindent megosztó hiszékenyekhez. Sokan hallhattátok a lebuktatott tanárnő, Nagy Erika esetét, melyet ezen a hivatkozáson olvashattok el. A következő néhány hivatkozás ilyen oldalakról készült cikkeinket sorolja fel. Persze a teljesség igénye nélkül.

A lebuktatott tanárnő néhány Facebook oldala, ahol találkozhatunk lájkvadász szemetekkel:

Nem sorolom fel az összes oldalt, mert képtelenség. A lájkvadász, csaló oldalak jönnek-mennek, törlődnek, átalakulnak. De aki kicsit nyitott szemmel jár a Facebook nevű közösségi szartengeren, láthatja, hogy ezekre az oldalakra ugyanazokat a szutyok cikkeket posztolják ki. Az sem elképzelhetetlen, hogy a lájkolók és megosztók nagy része szintén tagja több ilyen oldalnak. Szerintem észre sem veszik, hogy minden korhadéklakó, dögevő oldalán ugyanazt látja. A következő képek még ha eltérő témájúak is, egy valami közös bennük a megnézés és lájkolás után: a megosztás.Még akkor is, ha nincs odaírva közvetlenül.

Néhány példa a lájkku….nyerálásra

Ez még az enyhébb kategória. Ugyan ki tudna ellenállni ilyen kedves kislánynak? Persze hogy megkapja a lájkot és megosztást, hadd menjen apukájával a hegyekbe.

Csak azt már nem veszi észre senki a vérlájkolók közül, hogy ez a kép (és a többi) bizonyos időközönként újra felbukkannak.

Eggyel nagyobb fokú gusztustalanság (lájkprosti), amikor valamilyen ismert személyt, közintézményt említenek meg.

A cikk hatására indulatokkal fűszerezett megosztási hullámra lehet számítani.
Nem mintha sokat érdekelné Bálint gazdát, hogy egy ocsmány lájkvadász oldalon mit művelnek a nevével és fényképével.
Igaz, itt nincs megosztásra és lájkra buzdító felhívás. De ki az, aki “rák” és az “eredmény” szóra nem kattint és nem olvassa el?
A valódi történet szerint az apa volt a donor, hogy megmentse fiát. De vajon hogyan mutatják meg a vérlájkolók a szép gesztust?
A NÉBIH honlapján semmilyen információ sem található erről. Pánikkeltés?

A leggusztustalanabb lájkkunyerálások közé tartozik a más halálával, betegségével, fogyatékosságával történő visszaélés (lájkkurvulás).  Ez cikkünk lényege is.

A kislánya élet-halál között van, de megmentheted, ha lájkolod az “Idézetek szép képeken” nevű moslékot.
Mi erre a vérlájkolók reakciója? Dehogy vagy csúnya, kitartás, legyőzöd a rákot.
Sokaknak elkeserítő lehet a tény, hogy senki és semmi nem figyeli a hozzászólásokat, valamint ezért soha egy büdös fillért nem kap a sportoló.
A cikket megnyitva gyönyörű tortákat süt a lány. Vagy nem is ő készíti? Ugyanis a torták képei mind a netről szedett képek.
Ismét a “lányom”… Ránézésre sem látszik hogy nagyon meglenne törve. De kit érdekel hogy mosolyog-e vagy sem. A szöveg arra utasítja a vérlájkolókat, hogy írjanak neki és megosszák.
Természetesen ennél a képnél is özönlenek a könnyes szemű vérlájkolók biztató szavai.
Szegény lány milyen boldogtalan lehet, hogy senki sem köszönti fel szülinapján. Szinte látszik rajta a szégyen és a frusztráltság. E csekély apróság sem tántorítja el a várlájkolókat, hogy engedelmeskedjenek a parancsnak…
Szerencsétlen lány. Milyen csinos és nincs aki segítsen megpakolni a kofferét.

Ez a kép egyike azoknak, amit manipuláltak. A sok megértő, sajnálkozó, együtt érző vérlájkolók előszeretettel csapnak le a manipulált képekre is, könnyes szemmel biztatják és jókívánságokkal halmozzák el. A valóság ezzel szemben egészen más.

A kép eredetije. Nincs több hozzáfűznivalóm…

Hogy reagálnak a vérlájkolók?

A Facebookon élőket két csoportra lehet osztani:
– az egyik, akik hisznek, lájkolnak és osztanak,
– a másik, akik tudják, hogy ez lájkvadászat és jobb belátásra próbálják bírni a hiszékenyeket.

Ilyenkor szokott a pokol elszabadulni. Aki meg meri mondani az igazságot, hogy az egész egy tisztességtelen lájkkunyerálás,  az buta, szívtelen, galád, gazember, a fekete bárány, ezért átkot zúdítanak rá: “verjen meg téged is az Isten”, “éld át, amit ez a szerencsétlen is átélt”. Hasonló, vagy még agresszívabb válaszokat kaphat az, aki a jószándékú, ámde tévhitben lévő embertársait próbálja felébreszteni. Reménytelen helyzetnek tűnik. A megvezetettek makacsul ragaszkodnak az általuk vélt „igazsághoz” és hiszik, hogy megosztásaikkal, kedveléseikkel és esetleg jókívánságaikkal enyhítenek a másik szenvedésén, feldobják a napját. Az sem indít el kételkedést bennük, ha kiderül, hogy a képek innen-onnan szedettek, köze sincs a valósághoz annak, amit a sztoriban mellé írtak. Az sem zavaró tényező, hogy a képek legtöbbje külföldi weboldalakon szerepel, esetleg stock fotóként fizetős oldalon található meg a kép. Ami viszont szinte minden képre igaz: a rajta szereplők közül egyikük sem ül a gép előtt és nem várja könnyes szemmel a lájkokat, és a szívből jövő jókívánságokat. Valószínűleg, ha tudnák, hogy milyen célra használják fel a képeiket, elégtételt követelnének. Ahogy ezt tette Horváth József “Joz” rákkutató, Tudományos Doktorjelölt is, akinek képeivel sorozatban éltek vissza és hazugságokat terjesztettek. Lásd a lebuktatott tanárnő esetét.

Végszó

Kedves Mindenki! (Főleg azok, akiket a szennyoldalak megvezettek)

Ne arra haragudj, aki figyelmeztetni akar, és felhívja a figyelmedet arra, amire esetleg te nem gondoltál. Ne bántsd ezért, mert csak jót akar. Azért szólnak Neked, hogy észre vedd, amit te nem látsz:
Jelzik neked, hogy olyan oldal cikkét lájkolod, osztod és írsz kommentet hozzá, ami azért készült (csak is azért), hogy olyan az olyan érzékeny, jóhiszemű és jószándékú emberek, mint te, pénzt termeljenek a haszonlesőknek. Mivel az emberek jóérzését könnyű felébreszteni és kihasználni, így nagyon-nagyon sokan vagytok, és a lájkkunyerálókat olyan bőségesen ellátjátok pénzzel, hogy dolgozniuk sem kell. Próbálj egy kicsit túllépni a lelkiismereteden. Gondolkozz, nézz utána a dolgoknak. Használd a Google keresőjét és tedd fel magadban ezt a kérdést:
Vajon mi igaz ebből a hírből, amit annyira bőszen lájkolnak a többiek?
Nem lehetséges, hogy a képnek és a szövegnek a valóságban semmi köze egymáshoz?
Nem lehetséges az, hogy csak a lájkomra és megosztásomra fáj a foguk, hogy rajtam gazdagodjon az a zsivány?

Aki próbál téged jobb belátásra bírni, ő is lelkiismeretes, jó ember, aki együtt érez például a fogyatékkal élőkkel. Pláne ha még érintett is benne, mint annak az üzenete, aki miatt elkészült ez a cikk.

Akitől az üzenetet kaptuk, a Facebook oldaláról származó bejegyzés.

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Gondolkozz, mert nem fáj. Gondolkozz, mert ez a tevékenység emeli ki az embert az állatvilágból. Ez a tevékenység kevés élőlénynek adatik meg. Élj a lehetőséggel!

Ugye mennyire hihető?

Remélem eme cikk elolvasása után az érintettek elgondolkoznak és jobb belátásra térnek. Állítsuk meg a csalókat. Ne hagyjuk hogy rajtatok gazdagodjanak meg. Inkább ezt a cikket osszátok, mint a hülyeséget. Tegyétek félre a lelkizést és az egót!

 

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..