Amerikai munka. Tényleg az, vagy átverés?

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-08-21)

Nem egyszer érkezett hozzánk üzenet formájában a következő weboldal, amely több éve kínál amerikai munkalehetőségeket, vízum ügyintézéseket.

A weboldal a képre történő kattintással nyitható meg.

Mit találunk a weboldalon?

Főoldal
Találunk 1 (betűkkel leírva: egy) darab hirdetést. Igaz, ebben a hirdetésben négy helyre 16 embert keresnek. Dátum a közelben sincs, hogy mikori, meddig érvényes.

Akár az oldal indulása óta is kint lehet.

Ha megtetszik a munka (melyről semmit sem írnak), egy email címre küldött önéletrajzzal lehet jelentkezni.

Fizetések és egyéb anyagiak menüpontban részletezve vannak a bérezések,  munkaidő, étkezési- és szállási lehetőségek, kiutazás, munkába járás lehetőségei. Valamint -ami kicsit fura- a borravalókról és az abból finanszírozható étkezésről van szó. De kinek mi köze hozzá?

A cikk a hirdetés után folytatódik

Képek
Az oldalon rögtön azzal indít, hogy bemutat két újsághirdetést a következő felvezető szöveggel:Két hirdetés, egy kedves dolgozó, két dátum: 2001 és 2004. A kedves dolgozóról nem derül ki, hogy kicsoda. Ennek a munkaközvetítőnek a dolgozója, vagy egy külföldi munkavállaló. Mindenesetre szép tőle hogy az oldal saját hirdetését visszaküldik. Az, hogy 17 éve ugyanaz a telefonszám, szintén nem derül ki hogy mikortól számítandó. A weboldal életkorától biztos nem, mert 2014 óta létezik csak.
Lapozzunk tovább a képek között. Láthatunk hotelszobát belül, épületet kívül. Takarítószereket, takarító személyzetet és ipari mosógépet kezelő embereket.
Előbb jön a weboldalról származó kép az esetleges kommenttel, utána pedig ami a valóság ugyanarról a képről.

Mit láthattunk? Azt, hogy a képek nem eredetiek. Nem ennek a weboldalnak a tulajdonában van. Neten találta és felhasználta arra, hogy megtévessze az érdeklődőt. Igaz néhány képet nem talált meg a Google képkeresője, de ez nem számít, ha ennyi kamu kép van. Vad csapat… Írta fentebb. Egy indiai szálloda alkalmazottai. Köszi.
A következő menüpont a Vízumok és tartózkodás az USA-ban.Az amerikai vízum-típusokhoz nem értünk. Ha valaki elolvasta ezt a részt a weboldalon és ért is hozzá, kommentben a cikk alatt írja le véleményét. Köszönjük!
Ami minden oldalon megjelenik, az oldal irodáinak címe, email cím, és egy telefonszám.

Ez az aprócska, elérhetőségeket tartalmazó ablak tartalmaz néhány érdekes dolgot. Az első pont nem az lesz, de a többi igen. 😊 Az első cím (Váci út 184) egy irodaház címe. Mivel nem tudni ki lapul ezen oldal mögött, így nem tudni kit kereshetnénk, mint bérlőt. A másik cím (Carl Lutz rkp. 29) sokkal érdekesebb.

A rakparton csak rakpart van. Meg autók és semmi más.

Ezen a helyen irodának semmi nyoma. Ha csak nem az a betonbunker…

Az egyetlen kiindulópont

Szerettük volna kideríteni ki, vagy kik üzemeltetik ezt a weboldalt. Az egyetlen támpont egy név és egy telefonszám volt.

A Google keresője ebben is segített. Igaz, találatokból csak egy volt értékelhető. A telefonszám egy másik, azóta már (szerintem) nem használatos weboldalon is szerepelt.

Kattints ide az oldal megnyitásához.

Annyit megtudtunk hogy a telefonszámhoz tartozó név valóban Vajda Zolán. Fentebb láthattuk a két apróhirdetési oldalt, melyek a Borsodi Apró nevű újság volt. A Tőzsdeiskola nevű oldalán egy korábbi előadás felhívása szerepel, melyet Miskolcon tartott (Borsod megye szintén). Elképzelhető tehát, hogy az illető Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lehet.

Mellesleg mindkét weboldal egy ingyenes weboldal-készítő oldallal készült. A Tőzsdeiskola az 5mp.eu, az Észak-amerikai munka pedig a webnode-dal.

Konzekvencia

Átveréssel van dolgunk. Erről árulkodnak a netről csórt képek, az ingyenes honlapkészítőn lévő oldal, gmail-es email cím, irodái (legalább is az egyik biztos) lehetetlen helyre mutatnak. Már csak az a kérdés, hogy miként termelt magának hasznot és hány embert sikerült lehúznia. Vajon a korábbi oldala, a Tőzsdeiskola csupán 79500 Forintos tanfolyam díját hányan fizették ki, mit kaptak cserébe?

Még valami. Sok kamu oldal esetén érdemes a Gyakori kérdések oldalon körülnézni. Ezúttal is ez történt. Az Észak-amerikai munkávalkapcsolatban érdeklődött valaki…

Az oldal ismeretének tudatában kissé nevetséges a kérdés. Viszont több választ is kapott, melyek közül az egyik elég frappánsra sikerült.

Ugyanez a szöveg kimásolva (az olvashatóság kedvéért):

NYELVTUDAS NELKUL NE INDULJ EL, mert ha bajban vagy, meg segitseget sem tudsz kerni.
A honlap illegalis munkara csabit, hazudik, es alapvetoen lehuz mindenert.
1. Vizumot takaritoi munkara nem ad ki egyetlen USA allam sem, meg akkor sem, ha ezt allitja a honlap (csalas)
2. hazugsag: a takarito abban a szallodaban lakik, ahol dolgozik – de egy bekezdessel lejjebb azt irja, hogy kozlekedes gyalog, tomegkozlekedessel, vagy a sajat kerekparoddal/autoddal. A takarito nem lakhat a szallodaban, mert minden lehetseges szobat kiadnak, vagy napi legalabb 100 dollarert bereltetik veled. Medence hasznalatarol ne is almodj, a dolgozoknak tiltott. Kozlekedes: a tavolsagokat ismerve gyalog szinte kizart, autot nem tudsz venni illegaliskent, szinten problema a biztositas, mert ssn nelkul nem kotnek, plusz a rendor barmikor bevihet, a magyar jogsid csak 30 napig hasznalhatod, itteni jogsit nem csinaltathatsz ssn nelkul. Tomegkozlekedes varosonkent kulonbozo, de tobbnyire rossz, de, ha van, kb 1.50 egy felszallas, akkor is, ha csak egy megallot mesz, bliccelni nem tudsz.
3. Berezes: Bankszamlat nem tarthatsz fenn SSN nelkul, csak par honapig, utana kiraknak a bankbol (torveny). A betanitas idoszakara nem jar berezes: torvenytelen az USA-ban. Oraber $7.50, ez a minimum ber, pl. Pennsylvaniaban, de pl. New Yorkban $9, Californiaban $10 a minimum, amit kapnod kell.
4. a fenykepeken ket-haromcsillagos motelek vannak, ezek nem hotelek. Medence a legtobb motelben van, de a dolgozoknak tiltott a hasznalata (es energiad sem lenne ra, a 10-12 orai melo utan)
5. Kajarol nem esik szo, de te, mint illegalis, nagyon nem is tudsz harcolni az ebedszunetedert. Az, hogy mennyibe kerul, ha nem otthon fozol, hanem Mekiben vagy egyeb helyen eszel, azt elfelejtettek megirni (es hogy jutsz oda, mennyi ido alatt?), de szamits napi legkevesebb $15 (es akkor elegge szr kajakat eszel).
6. Lakasberlet: a kauciot akkor latod viszont, amikor Houstonban havazik. A “ketten egy szobaban $250-ert” es “altalaban matracon alszik mindenki” – inkabb nem minositem.
7. Motelekben – a kepeken szereplo “szallodak”-ban – nem nagyon van borravalo, meg a “Hilton Inn”-ben sem. Benne van a neveben, hogy “Inn”, tehat nem szalloda, hanem 2-3csillagos motel. Sem a szobak belso fenykepei, sem az epuletek nem szallodat mutatnak, hanem motelt, ahol a vendegeknek meg egy kis hutojuk sincs, vagy egy mikrojuk. A “reggeli a vendegeknek 7-10 kozott van” az azt jelenti, hogy te egy harapast sem, hacsak nem fizetsz erte egy motelszobat.
8. ha 12 oras a munkaidod, akkor eri el a kereseted a 90 dollart, amibol nyilvan levonnak ezt-azt, jo, ha 50-et megkapsz, es az elso negy hetben 0 a beveteled (ok irjak). Ha csak 10 oras a munkaidod, akkor ertelemszeruen kevesebb, csak 75 naponta – es minden fizubol levonjak az 1/3-ot (ok irjak) amig el nem eri az 1000 dollart a levonas osszege. Lehuzas magyar modra. Es ebbol az osszegbol nem nagyon tudsz megelni, csak nagyon sanyaruan.
9. Orvos, illetve betegsegek: miutan illegalis vagy, igy nincs betegbiztositasod. A vizitdijat meguszhatod (ha szerencses vagy) 30-40 dollarbol. De egy vervetel, egy normalis vizsgalat, rontgen, az szazasnal kezdodik a vizitdijon felul. Balesetet mar nem is emlitek, a sulyossagtol fuggoen tizmilliokig felmehet az osszeg.
Osszessegeben: ha szeretsz kockaztatni 0 filler haszonert, es kokemenyen megszakadasig dolgozni majdnem ingyert, akkor tedd – de ne gondold, hogy jol jarhatsz, es 1-2 ev mulva egy hazat tudsz venni a megsporolt penzedbol.
Megoldas: keress egy ferjet/feleseget, aki allampolgar

Ha 17 éves múlttal rendelkeznek (lásd: képek felvezető szövege), miért csak két hirdetés és miért csak a Borsodi Apróban jelentek meg?
Ne bízzunk meg semmilyen jónak tűnő ajánlatnak még akkor sem, ha olyat látunk, vagy olvasunk, amit a Gyakori kérdések kérdezője is. Ha csalóval állunk szemben, úgy is azt a választ fogja adni, amit hallani szeretnénk. Nem leinformálható oldalban, személyben ne bízzunk meg azonnal, ne fizessünk ki semmit, ne adjunk meg személyes és bizalmas adatokat. Nehogy az történjen, amit kiírt az oldal aljára is. Nagyon találó…

Hátha valaki mégsem figyelt és átverődött. Ha eljut hozzá cikkünk, kérjük írja meg véleményét akár a cikk alatt hozzászólásban, akár emailben az [email protected]-ra.

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..