Továbbra is tarolnak a kamu oldalak [Folyamatosan frissítve]

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-10-14)

Előszó

Nem reklámozni fogom az alábbi Facebook oldalakat. Inkább nevezhetném a Facebook szégyenének, hogy ilyen undorító, mocskos lájkvadász és clickbait oldalak még mindig hömpölyögnek ennek a közösségi oldalnak a szartengerén. Nem telik el nap, hogy ismerőseim megosztásában ne szerepelnének ezen oldalak hazug, nyálcsorgató, lájkvadász szemetei. Már szólni se merek az ilyeneknek, inkább lekapcsolom a követésüket, mert még én vagyok a lelketlen/buta/hülye/naésaztánmiértfájazneked/stb, mert meg merem szólni érte. Ilyenkor tudom sajnálni, hogy az internet elterjedt…ilyenek otthonába is.

 

Miről van szó?

Már többször foglalkoztunk a dologgal és nem csak mi, hanem rengeteg online média is. Azokról az oldalakról van szó, ahol a rákkutató orvos nevével éltek vissza és ennek köszönhetően irdatlan maflást kapott pár kamu oldal, süllyesztőbe tűnt százezres közönséggel. Miután a Doktor úr megelégelte hogy a nevével szórakoznak és valótlant állítanak hamar intézkedett az oldalak eltakarításáról és egyben jogi útra is terelte a dolgot. Ezen a hivatkozáson olvashatsz erről. Ez a kis közjáték nem tántorította el az oldalak szerkesztőjét attól, hogy tovább folytassa kamu játékait, melyről annyira bűzlik a kamuság, mint a két hetes döglött hal. Sőt, a reinkarnálódott oldalain ismét szájára vette Horváth Józsefet. Miután finoman szóltunk neki, eltávolította a posztot.

 

Kép: Fakepalm
A cikk a hirdetés után folytatódik

Nemsokkal később egy leleplező cikk jelent meg egy másik kamu oldalakkal foglalkozó weboldalon, melyben leleplezték az oldalak mögött álló személyt. Az illetővel itt most nem szeretnénk foglalkozni. Elsősorban az oldalai és azon folytatott áldatlan tevékenységei miatt készült e cikk.

 

Mi történt ezután?

A jogi szankciók kilátásba helyezése és a lebukás sem érdekelte az oldalak szerkesztőjét, hogy tovább folytassa az emberek hülyítését és velük történő anyagi haszon szerzését. Az azóta reinkarnálódott és újra pörgő oldalaik (Magyarok KözösségeÉszbontó40 év felettiek közössége, Nem csak a húszéveseké a világ, Lájkold, Varázslatos Világ[1]június 3-án került a cikkbe, Szóljon hangosan az ének[2]június 4-én került a cikkbe, Ki virágot szereti,az rossz ember nem lehet[3]július 8-án került a cikkbe, Elektrolit Shop[4]július 12-én került a cikkbe., Szerencse hozó[5]augusztus 1-én került a cikkbe, Retro Klub [6]augusztus 9-én került a cikkbe, Made in Hungária[7]augusztus 14-én került a cikkbe) egymásra hivatkozva ontja magából a mocskot kamu sorsolásokkal és clickbait cikkekkel. Gondolom érthető miért eme keresztbe-kasul megosztogatás? Lájkolók áthívása a többi oldalaira. Mostanában viszont nem Horváth Józsefet vette a szájára, hanem Benke Laci bácsit az ország mesterszakácsát, valamint Bálint Györgyöt, az ország kertészét, akit csak Bálint gazdaként ismerünk.

Tény, hogy mindkét hír igaz. Ellenben a cikkeit úgy állítja be, mintha saját szerzeményei lennének. Ugyanis nincs feltüntetve sehol, hogy honnan származnak. Egy gyors Google keresés és kiderül, hogy clickbait cikkeit a Blikk oldaláról szedi. Forrásmegjelölés nélkül posztolt cikk viszont simán plágium, ami akár büntető jogi kategória is lehet. A másik dolog, ami nem éppen etikus viselkedés (mit etikus… szabálytalan és gusztustalan), hogy osszuk meg ezért meg azért a cikket (szorítsunk érte, érezzünk együtt vele, elismerés és tisztelet jeléül, stb…). A képeken látható hivatkozás egyébként az anepszavapontcom nevű oldalra visz, ahol a cikk mellett (alatt, felett, mindenütt) láthatunk különböző reklámokat, amik a bevételt szerzik a tulajdonosának. Az ilyen reklámokra kattintani sem kell. Elég ha a cikket megnyitják, betöltődik, máris pénzhez juttatja a tulajdonost. Nem véletlen ez a pofátlan, erőszakos megosztásra késztetés. De könnyebb az ilyen oldalakat megtalálni, megnézni és megosztani, mint az eredeti szöveget tartalmazó cikket elolvasni és azt megosztani (például Blikk). Vajon miért terjed jobban a moslék, mint az igazi hírportálok ugyanilyen cikkei?

 

Hazugságok, félrevezetések

Nem elég hogy egyértelmű plágium (lopás) minden cikke, mellette még hazudik is. Hazudni és lopni pedig csúnya dolog. A lopásra láttunk példát. Most a hazugságra mutatunk párat.

Tényleg gyönyörű torta a holnapi (melyik holnapi?) esküvőre. A nagymama bizonyára nyugdíjas mestercukrász lehet, ha ennyire profi tortát készített.

Itt pedig a valóság.

Ennek a tortának a képe több más oldalon is szerepel, maga a kép lassan már 6 éve megtalálható a neten (legalább). Egyértelmű, hogy a nagymama ha valóban létezik, akkor nagyot kamuzott, vagy csak az oldal hazudott egyet, hogy lájkolásra és megosztásra késztesse hiszékeny követőit. Ugye nem kell mondani, hogy inkább az utóbbi?

Még egy példa a hazugságra.

A poszt szerint magyar kéz alkotta ezt a csodát. Valóban meseszép és szerintem bárki elfogadná ezt otthonába. Csak hogy az igazság itt is kiderül hamar, ha Google képkeresőjét használjuk.

A kép eredete egy angol bútorkészítő és famegmunkáló Pinterest oldalán található meg több száz kép között. Az, hogy magyar lenne, ezek után nehezen hihető.

Új törvény születik? Dehogy! Csak alkalmas a cím a megtévesztésre, hangulatkeltésre és arra, hogy megnyissák, megosszák, terjesszék a szemetet.

Ha lehet, nem nyitok meg ilyen cikkeket. Rajtam ne gazdagodjon ez a… Mindegy. Mivel a tartalom ismeretlen, viszont annyit tudok, hogy az Egyesült Államokbeli Oregonban, egy 1925-ös keltezésű törvény szerint tilos az esővizet összegyűjteni, mivel az állam tulajdonát képezi. E törvény miatt 2012-ben egy férfit 30 nap börtönre és 1500 dollár megfizetésére ítélték. Magyarországon ilyen törvény nincs és tudomásom szerint nem is terveznek ilyet bevezetni (más kérdés, hogy ezektől bármi kitelik, de ez már politika). A Vízgazdálkodási törvény (1995. évi LVII. törvény) 6.§-ának 4. bekezdésének (c) pontja kimondja: Az ingatlan tulajdonosának a tulajdonában vannak: az ingatlanra lehulló és az ingatlanon maradó csapadékvíz. Kérdés?

 

Sorsolások

Újabban már nem kimondottan sorsolásnak hívják. Annak ellenére, hogy hazugság és megtévesztő, még rátesz egy lapáttal azzal, hogy tetszik-e, elfogadnád-e, gazdáját keresi bűvös, játékra hívogató vezényszavakat használ. Természetesen nagy sikerrel. Elgondolkoztató, hogy vajon bármit elhinnének az emberek ha azt kisorsolnák? A szar akkor is szar marad, ha piros masnival van átkötve. De lehet hogy ez sem tántorítana el egyeseket a megosztástól, mert olyanja még nem volt.

A játékra történő felhívás első sora változik csak, attól függően, hogy mit fognak kamubólnemkisorsolni. A többi sablon szerűen ugyanaz:

Közlemény
A Roland Velion Kft (a Velion UC01-es elektromos kerékpár forgalmazója) megkeresésére az alábbiakat közöljük:
A képpel és a kép alatti szöveggel nem a Roland Velion Kft-t és termékét, a Velion UC01-es elektromos kerékpárt minősítettük. A kép illusztrációként szerepel a cikkben, mely olyan facebook oldalon található, ahol lájkvadászatra használták fel a termék fényképét, kamu sorsolás céljából.

LÁJKOLD AZ OLDALUNK ÉS OSZD MEG A BEJEGYZÉST!
LÉGY TE A SZERENCSÉS!
DUPLA ESÉLY  Melyik városba szállítsa majd ki a DPD?🍀🤞💁‍♀ HAJRÁ! 💁‍♀
Csatlakozz hozzánk  40 év felettiek közössége 💁‍♀
Sok sikert mindenkinek! 🍀

Minden sorsolásnál a DPD futárszolgálatot emlegetik. Vajon az ő nevük ilyen jellegű felhasználása mennyire lehet sértő számukra annak a tudatában, hogy átverésről van szó?

Ezt már viszont nem a csomagszállító cég szállítja ki?

Ez a sorsolás akár igaz is lehet. Gondoljunk bele, hogy ez a pár tábla csoki micsoda anyagi ráfordítás lehetett azért, hogy dőljenek a kedvelők, a megosztások, egyáltalán legyen a szutyok oldalának megtekintése, ami után bezsebeli többszörösen csokikra költött pénzt.

Alig hiszi el az ember: van nyertes! Gratulálunk neki. Csak egy aprócska bibi van csak. A nyertes nem osztotta meg a játék posztját. Meg lehet nézni, itt a profilja. Tegnap este 8 óra óta nem is jött az oldalra ujjongani a csokik miatt. Talán nem is tud róla… talán csak falból lett ő a nyertes… talán meg se kapja a nyereményét… talán csak képzelődöm…

Keresd a hibát!

95000 forintos mosógép, aminek 130000 forint az ára. Nincs több kérdésem.

Miért van az az érzésem, hogy senki sem nyeri meg?

Frissítés_4 (július 12., 9:28)

Újabb tény került napvilágra, amely bizonyítja, hogy egy bizonyos személyhez köthető oldalak egymásra hivatkozva hívják, küldik a lájkolókat egyik oldalról a másikra.

Erről a szervezőről és támogatóról írtunk egy külön cikkben, melyet ide kattintva olvashatsz el.

A fenti kép egyébként egyetlen oldalon található meg.

A hűtőszekrény képét a 220-outlet.hu internetes áruház oldaláról lopták.

Ha lenne is nyertes az vagy kamu, vagy sohasem kapja meg a nyereményét. Hány ilyenről kapunk értesítést…

 

 

Szívre és lelkiismeretre ható lájkvadászat

Az ilyen anyagi előnyre hányás módon szert tevő oldalak gazdáját nem érdekli más emberek sanyarú sorsa, tragédiája. A bevételért mindent. Az sem számít hogy ismert személyről van-e szó, vagy csak közfeltűnést keltő eseményről (például egy baleset). Nem feltétlenül a tragédiára lehet alapozni a bevételt. Elég egy retró konyhabútor, vagy konyhai kellék, esetleg egy régi, ismert személy fényképe és máris dőlnek a lájkok, megosztások, kedves és bátorít szavak.

Feljebb láthattuk Benke Laci bácsi és Bálint gazda posztjait mutató képeket. De ez csak töredéke. Íme még néhány példa, amiért dől a bevétel az ingyenélőnek.

 

 

Az feltűnt ugye, hogy minden posztot lájkolni és megosztani kell, hogy emlékezzünk, tiszteljük, valóra váljon. Mintha a világ már csak a Facebook megosztásokkal működne.
A legutóbbi képhez csak annyit (a kigúnyolt lány): az oldal készítője nagy valószínűséggel brazil származású lehet, mivel a neve: Camille Rodrigues. Ő egy fogyatékkal élő paralimpikon lány és szerepel hazája Wikipédia oldalán is. Innen szeretnénk gratulálni a lányod szerepléséhez. 🙂

A lány hivatalos Facebook oldalát böngészve egy cseppet sem látszik hogy bánkódna fogyatékossága miatt. Ezt is csak a kamu oldal szerzője találta ki, hogy lájkokra vadásszon. Az, hogy cukrász lenne, vagy szeretne lenni, a Facebook oldaláról ez sem derül ki. Viszont nagyon megérintette a hiszékenyek szívét és kedvesebbnél kedvesebb dicsérő, bátorító szavakkal csináltak személyes hőst maguknak a leendő cukrász kislányból.

A cikk a hirdetés után folytatódik
A cikk a hirdetés után folytatódik

Frissítés_1 (július 3., 9:48):

Ez a moslék cikk kivételesen a kaprazatospontclub oldalra visz, ami természetesen ugyanazt a stílust követi, mint az anepszavapontcom. Sajnos rákattintottam a cikkre. De csak azért, hogy elolvassam mit írnak a gyermekről. Kimásolom, hogy nektek ne kellejen megnézni.

Cím:

11 ÉVES A DRÁGA KISFIÚ,AKI EZÉRT FÉL,HOGY SENKI NEM KÖSZÖNTI FEL A SZÜLETÉSNAPJÁN!MUTASSUK MEG,HOGY MELLETTE VAGYUNK A MAI NAPON IS!


Cikk szövege:

Ma ünnepli 11.születésnapját a drága gyerek,aki végtelenül szomorú. 

Csúnya balesetet szenvedett,ugyanis leforrázta testét. 
Nem elemezzük az okokat,nem keressük a felelőst,hisz így is nagy a baj! 
Vidám,kitűnő tanuló gyermek volt,aki majdnem meghalt. 
Nem szeretnénk sokat kérni Tőletek,csak segítsetek vidámmá tenni a mai napját. 

Ő csúnyának látja magát és azt mondja senki nem szereti! 
TÉVED!!!!! 
Kívánjunk neki NAGYON BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT! 
Ha van benned egy pici együttérzés,úgy segíts neki megszépíteni a mai napot!


Ennyi a cikk. A képre keresve egy weboldalra bukkantam. A francia hoaxbuster.com 2017. februárjában közölt egy cikket a kisfiúról, melynek a webes fordítású magyar szövegét itt láthatjátok:


Ha esetleg a kép nem, vagy csak rosszul olvasható, a kimásolt szöveget elolvashatjátok:

Ragadni a Facebookon szeretett fényképeket
 
Nem számít, milyen eszközöket használnak a célok eléréséhez, ha a vágy, hogy felhívja a figyelmet, erősebb, mint a vágy, hogy valóban segítsen másoknak …

Minden nap látunk képeket különböző társadalmi hálózatokon, ahol egy haldokló, beteg vagy fogyatékkal élő ember (néha állatok) láthatók, fülbemászó szöveggel, amely a felhasználókat arra ösztönzi, hogy együttérzést mutassanak, amíg Semmi sem abnormális itt, teljesen emberi.
A probléma az, hogy minden az interneten nem igaz, és hogy a legcsekélyebb kétség nem fél a kutatásoktól. Megosztani valamit, okot megvédeni vagy üzenetet közvetíteni, nagyon tiszteletre méltó, de ha az információ hamis, akkor ez ellentétes, akár veszélyes is.
Nézzük például a 2017. január 15-én közzétett fotót , amely mindenhol folyamatosan fut (több mint 2 millió szeret, 300 000 részvény és több mint 4 millió megjegyzés).
Egy kisfiút látunk , néhány tag hiányzik, az arcán foltok vannak, tolószékben ülnek, nyalókával az asztalon.
A legenda szerint:
“Egy barátom az iskolában elmondta neki, hogy senki sem kívánja neki a születésnapját a betegsége miatt: (Ő 11 éves ma. Kérjük, ne hagyja át ezt az oldalt anélkül, hogy írna neki:” Boldog születésnapot „”
A helyszínen az egyik azt mondja magának, hogy tisztességtelen, senki nem kívánja neki a születésnapját, azzal az ürüggyel, hogy beteg. Az internetezők azonnali reakciója, a “boldog születésnapot” a megjegyzésekben, a fénykép virulárisvá válik.
De itt, gyakran, szeretnénk tudni a fénykép kontextusát és tudni, ki ez a kisfiú, akit senki nem akar a születésnapján kívánni.
Egy egyszerű fordított keresés Google-képen vagy  Tineye- en keresztül , ugyanabból a gyermekből készít fényképeket a #amigosdelucacosta (Luca Costa barátai) hashtagdal.
site pictaram , amely lehetővé teszi az instagramban közzétett élő fotókat, ad információt. Valójában a képen a gyermek ünnepli a születésnapját , kivéve azt, hogy 2016. december 4-én tették közzé, 9 éve ünnepelte (nem 11 éves). És ami a legfontosabb, ellentétben van írva a kiadvány a Facebook-on, örült, hogy ilyen sok barátot, és az emberek, akik hisznek benne.

Messze vagyunk attól, hogy ” Egy barátom az iskolában azt mondta neki, hogy senki nem kívánja neki születésnapját betegsége miatt “.
De mi a gond a kis Lucas-val?
Ásni egy kicsit tovább, akkor esik a helyszínen amigosdolucascosta.com.bramelyen fel van tüntetve, hogy a kis szenved egy ritka genetikai betegség  felhámleválás  :
„Epidermolysis bullosa egy ritka genetikai betegség rendkívül fájdalmas, és kikapcsolni. Fejlesztése alatt, mert átalakítja a bőrt és a nyálkahártyákat néha óriás sebek. A pokoli élete ezeknek a gyerekeknek szakították napi ellátás.”
Családja és barátai adományokat keresnek , fizetnek a kezelésért, így az oldal megteremtéséért, valamint a különböző társadalmi hálózatokban való erős jelenlétért. A család szintén  beavatkozott a Globo-ba , Brazília egyik legfontosabb médiumába, hogy megbeszélje az ügyét, és fel kell oldania őt.
A kis Luca család célja nem az, hogy több barátja legyen a születésnapjára, hanem hogy adományokat gyűjtsön, hogy kevesebbet szenvedjen. Fotó ellopásával és az első jelentés elterelésével a Facebookon közzétett személy megtéveszt minden embert, és egyedül élvezi a potenciális adományozók szándékait.
Milyen célra?
Ez egy olyan technika, amelyet általánosan ” hasonló gazdálkodásnak ” neveznek . Célja, hogy fotót vagy videót tegyen közzé (általában másokat is ellopták), hogy maximum “tetszik”, “részvényeket” és “megjegyzéseket” hozzon létre. Más szóval, minél inkább népszerűvé válik a kiadvány, annál inkább a poszter kap felismerést társadalmi hálózatokon keresztül.
A fotót közzétevő személy elsődleges célja nem pénzügyi kompenzáció, hanem csak a maximális közönség megszerzése. Elég, ha meglátogatja a kérdéses profilt , hogy rájöjjön, hogy mindent megoszt, ami korlátozás nélkül halad.
Az adott profil (vagy oldal) által közzétett nyilvános tartalom egy olyan szám, amelyet mindenkinek fel kell tárnia, mielőtt érzelmileg bekapcsolódna, felmérni a státust közzétevő személy szándékait.
Végül, mielõtt a szeretteidnek az interneten való megjelenése nélkül közzé lehet tenni a beleegyezésüket (súlyos betegségben vagy nem), úgy gondolják, hogy bárki a világon képes bármilyen célra felhasználni. Néhány kép évekig változik, csak az összefüggés változik az idő múlásával.
Giovanni – Hoaxteam

Levonva a következtetést, “szerencsére” nem csak a magyar netezőket lehet hülyére venni. A szomorú az, hogy ilyet a világon rengetegen elhisznek. Ugye mennyire igaz, hogy nem számít senki nyomora, szerencsétlensége, betegsége, halála. Ha pénzt akarnak a csalók, a rinocérosz bőr nem hátrány. És nincs hiány a jókívánságokból sem. Lelkiismeretesen nyomják a “hbd”-t a kisfiúnak, mintha arra várna, hogy a Varázslatos Világ nevű kamuszenny oldalon végre valaki felköszöntse. Fáj a hasizmom a röhögéstől… Ugye milyen lelketlen és szívtelen dög vagyok?
 

Frissítés_2 (július 3., 12:25)

Egy színes bőrű hölgy, gyermekével a kaprazatospontclub-nak küldött üzenetében (😂) bírálja a magyarokat, amiért lemigránsozzák.
 
Megható üzenetét alább olvashatjátok:
 
Franciaországban ismertem meg magyar férjemet,akivel 2014-ben házasodtunk össze. 
Magyarországon tanultunk mindketten. 
Igen,a magyar állam pénzén lettünk gyógyszerészek. 
Nem visszük tudásunkat külföldre,itt telepedtünk le,itt fizetünk adót. 
Ha 3 éves lesz a kis Szofi,én is szeretnék dolgozni. 
Itt fogadtunk örök hűséget,ebben az országban vagyok otthon,mégis minden nap találkozom a mondattal: 
 
-Fúj,bevándorló! 
Kérdezlek titeket,azért,mert fekete vagyok,igen valóban néger…..Miért ne érezhetném otthonomnak Magyarországot? 
A férjem magyar vére folyik Szofiban,a bőre színét tőlem örökölte,de a magyar nép hagyományait szeretnénk átörökíteni Neki. 
Engedjétek meg,hogy nyugodtan élhessünk országotokban,hisz jó emberek vagyunk. 
Nem szeretnénk,hogy kislányunk a rossz nyelvek bántalmainak legyen kitéve! 
Elnézést,ha valakit megbántottam,de nem düh,mint inkább szomorúság vezérelt!
 
A szöveg végén olvasható megalázkodás nyilván csak a hatás és az együttérzés fokozására van. Ez az a pillanat (végkifejlet, csattanó), ami kiváltja a hiszékenyek együttérzését. Egyelőre írni nem mertek a reggel 8 óra körüli poszthoz, csak lájkolták és megosztották, ahogy azt a genetika előírta nekik. Szokás szerint a Google képkereső segítségét kértük a kép eredetének felkutatására. Ahogy az lenni szokott, lett is eredmény. Egy 2014-ben íródott blogbejegyzésben szerepel a kép. A hivatkozás megtekintéséhez kattints ide. A szövegben semmi nem utal arra, hogy magyar férje lenne, itt élnének Magyarországon és Szofi nevű lánya lenne. A képet csak illusztrációnak használták. Sokkal inkább szól a melaninról, ami miatt (csúnya szóval kifejezve) léteznek a fekete bőrű emberek. Melaninról olvashatsz a Wikipédiában is. A blogbejegyzésen kívül még rengeteg Pinterest oldalon is szerepel a kép. Tehát a pontos eredetét nehéz lenne felkutatni. A lényeg az, hogy a kép nem a Magyarországon élő fekete bőrű hölgyről és kislányáról szól.
Még egy érdekesség: a bemásolt szövegben itt-ott rövid aláhúzások szerepelnek. Miért? Erre szintén Fakepalm cikke ad magyarázatot. Jellegzetes, apró hiba a szövegben, hogy vessző írása után nem hagy szóközt az illető. Ez az írásmód pedig beazonosítja a történet kitalálóját. 
 

Frissítés_3 (július 08., 16:02)

Nincs semmilyen anyuka és kislánya, csak a poszt kitalálójának fejéből pattant ki ez a mese, hogy sajnálkozó vérlájkoló és megosztó emberek megtegyék amit kell.

Az egyik legkorábbi dátum, amihez köthető a kép, 2015. áprilisára nyúlik vissza. A hivatkozást köszönjük beküldőnknek!

 

 

 

Visszatérő posztok

Több olyan posztot látni, amit már valaki, valahol kitett. De a poszt szövege úgy van megírva, mintha éppen akkor lenne aktuális. Dátumot, ami cikk keletkezésének idejét hivatott mutatni, ne is keressünk. Pont ezért lehet őket időről-időre bedobni, hogy a frissen érkezők is tátott szájjal csodálkozva, szaporán kattintsanak a megosztás gombra. 

A hír valóban igaz. De ez a megállapítás helytelen és a cikk megnyitására késztet. Végre itt vannak! Ez a végre már körülbelül 2016 óta létezik. Abból az időszakból rengeteg cikk található meg szintén a (hitvány) Google kereső segítségével.

 

Cukiságok

Mindennel lehet hívogatni a hiszékeny áldozatokat. Elég hozzá bájos maci, egy felhívás, hogy csatlakozz és Zuckerberg szerverei alig győzik a munkát, amit a csatlakozni vágyók tombolva művelnek.

Az oldal ontja magából a cukiságokat, amire serényen vetődnek a hiszékenyek.
Délután 4 órakor…

Annyira unalmas már ez a “csúnyák vagyunk”, “rákos vagyok, csúnya vagyok”, hülye vagyok, csúnya vagyok szövegek, hogy épelméjű ember hátán feláll a szőr.

A cikk a hirdetés után folytatódik
A cikk a hirdetés után folytatódik

Milyen oldalakat használ?

Facebook oldalai az alábbi weboldalakat használja clickbait moslékainak terjesztésére (amikről tudomásunk van). Megérted ugye, hogy nem kattintható formában kerülnek megjelenítésre. A dátum a domain regisztráció idejét mutatja.

anepszavapontcom (2017-12-07)
kaprazatospontclub
(2018-02-15)
hir-tvpontcom
(2017-12-28)

Update 2018-08-19

Kedvenc oldalaink vesszőparipája a luxuságy. Minden kamu oldalon megtalálható. Nem sorsolásnak van feltüntetve, hanem a következő bárányhívogató szavakkal van posztolva: elfogadnád? neked is tetszik? ki fogadná el? 
Mondanom sem kell, hogy ezek a posztok viszik a pálmát a hiszékenyek körében. Szó szerint osztják ezerrel.

Ez volt az egyik változata a hülyítésnek. De van egy másik, hasonló ágyikó is, amit szintén nem sorsol.

Amennyire hitelesek ezek az oldalak és a tartalmuk, pont annyira hitelesek a nemsorsolások is. Vajon mikor tesz rendet a Facebook és takarítja el ezeket a szemeteket örökre?

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Zárszó

Látod ugye, hogy mindenek az alapja a lájkolás, megosztás. Teljesen mindegy hogy örömünkben, vagy bánatunkban, együttérzésünkben, vagy tiszteletünk jeléül KELL megosztani. A lényeg, hogy csináld. És sajnos bőségesen akadnak olyanok, akik engedelmesen, droid módjára kattintanak. Mintha nem ismernének más műveletet a Facebookon. Még pár szót arról a titokzatos, mindent megtaláló Google keresőről (hivatkozás, ha nem alapértelmezett a böngésződben: https://www.google.hu). Hogyan lehetne definiálni, hogy mi is ez? Tudatos netezők körében népszerű kereső oldal, ahol képre, szövegre keresve a keresőalgoritmus képes megtalálni bármilyen weboldalon az előfordulásokat és hasonló találatokat. Ez a kereső oldal igen népszerűtlen azok körében, akik szemellenzősen kattintgatnak minden moslékra, elolvassák, könnyes szemmel, esetleg örömükben tapsikolva, remegő kézzel nyomkodják a Megosztás gombot, csak hogy végre lássa már Pista bácsi és Juli néni is. Igen! A Google alkalmas arra is, hogy a valótlan tartalmaknak utánajárjunk. Ha egy kamu hírre keresünk, általában a találatok között csak is kamu híreket terjesztő oldalak jönnek elő. Ja, bocsánat… Tudni kellene melyek a kamu oldalak, igaz? Az alábbi, folyamatosan bővülő két lista tartalmazza azokat az oldalakt, amiket nem szabad megnyitni és terjeszteni. A két listát viszont ajánlott tanulmányozni, megosztani, hogy tudd mik azok, amik a szürkeállományra karosan hatnak.
Az előbbi listában Facebook oldalak, az utóbbiban weboldalak szerepelnek. Ha tudomásodra jut olyan oldal, ami ezekben a listákban nem szerepel, a lista alatti űrlap kitöltésével juttasd el hozzánk és bekerülnek a listába. Ezt a cikket és a két listát nem árt osztani olyan ismerősök között, akik előszeretettel terjesztik a szennyet. Hátha jobb belátásra térnek. Ha ez a cikk csak fele olyan gyorsan terjedne, mint a hitvány clickbait cikkek, már sikert könyvelhetünk el, hogy kevesebb moslék kerüljön ebbe a Facebooknak nevezett közösségi pöcegödörbe. Jó lenne ha végre a Facebook tenne valamit azért, hogy ne legyenek közöttünk ilyen álhír oldalak, lájkvadász szennyek. A sok igérgetés és nagyszerűnek kikiáltott fejlesztések hatására szeretnénk már eredményt látni és ne csak azt, hogy “nem sért semmilyen alapelvet”. Ezzel már tele a padlás!

Ha van tudomásod olyan oldalakról, amik ebben a cikkben nem szerepelnek és valószínűleg kapcsolódnak a bemutatott oldalakhoz, kérlek küldd el nekünk a hivatkozását, hogy frissíthessük a cikket. Köszönjük!
spoiler
Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

Magyarázat   [ + ]

1. június 3-án került a cikkbe
2. június 4-én került a cikkbe
3. július 8-án került a cikkbe
4. július 12-én került a cikkbe.
5. augusztus 1-én került a cikkbe
6. augusztus 9-én került a cikkbe
7. augusztus 14-én került a cikkbe

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..