Így reinkarnálódnak a pénztermelő kamu oldalak

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-08-13)

Sokan hallhattátok már Hováth József “Joz” nevét. Aki nem, annak röviden: roma származású, molekuláris biológiából mesterdiplomázott, a kannabisz orvosi célú felhasználását kutatja. Rájött ugyanis, hogy a kannabiszban lévő olaj kedvezően hat bizonyos betegségekre.

És minden itt kezdődött… Néhány szenzációhajhász, lájkvadász szutyok oldal elkezdett álhíreket terjeszteni Joz nevével. Az álhírek fejléceit, ebben a cikkben olvashatod. Ez az egyik ilyen lájkvadász cikk a sok közül:

A cikk a hirdetés után folytatódik

Ez akár jól is eshetett volna a doktor úrnak, de a lelkiismerete nem hagyta nyugodni. Május 22-én közleményt adott ki a Facebook oldalán:

Joz megelégelte, hogy nevével visszaélnek és bejelentést tett a Facebooknál. A bejelentés célba ért, mert néhány álhírterjesztő oldal a kukába került. Olyan oldalak, melyek egyenként száz- százötvenezres kedvelői táborral rendelkeztek. Továbbá olyan oldal is a kukában landolt, amely már több mint két éve boldogítja hülyeségeivel a hiszékeny áldozatokat. 👌👍

Törlésre kerültek (végre) az alábbi oldalak (cikkeink róluk):

Ezek az oldalak tipikusan egy kaptafára készültek. Működésük, felépítésük megegyezik. Kamu sorsolással csábították a gyanútlanokat. A sorsolás tárgya kerékpártól a rönkházig, kerti padtól a konyhabútorig minden volt. Ja és ne feledkezzünk mert könnyfakasztó és nyálcsorgató posztoktól, amire szintén előszeretettel vetődtek az arra fogékony egyedek. Lásd például a 102 éves nagymama esetét, ami szinte az összes kamu oldalon megjelent. Ezúttal is felkerült az egyik újjászületett pöcegödörre.

Miután ezeket a tudatemésztő pöcegödröket likvidálta Zuckerberg csapata, Joz június 12-én ismét kiadott egy közleményt:

Túl sokáig nem örülhetett az eredménynek. Mint a kiirthatatlan gyomnövény, ismét megjelentek a kamu oldalak. Van amelyik ugyanolyan névvel, mint korábban, van amelyik csak hasonlít korábbi énjére. Amint megjelentek ezek a kamu szutykok, teljes erőbedobással igyekeznek ismét a számukra elegendő mennyiségű kedvelőt oldalaikra vonzani. Minél előbb, minél több embert sikerül gyűjteni, annál előbb és annál több pénzhez juthatnak a csalók.

A reinkarnálódott oldalak:

Lehetséges hogy több ilyen oldal is van, de ennyiről van tudomásunk, amelyek reinkarnálódtak. De ez nem jelenti azt, hogy teljesen új néven nem születik kamuhírekkel, szívfacsaró, vagy éppen mosoly csalogató posztokkal teletömött pénzkereső oldal. Emellett sajnos továbbra is léteznek a már korábban megszületett, hasonló tevékenységet folytató lájkvadász oldalak. Fontos felvilágosítani az embereket, hogy milyen oldalt kedvelnek, azon milyen “cikkeket” olvasnak el és osztanak meg. Lehet, hogy több cikk valós tényeken alapul, de általában jellemző az, hogy szenzációhajhász, valótlan “híreket” tálalnak, amelyeket úgy írnak meg, hogy megosztásra késztessék az olvasót. És így terjed, ezáltal gyarapodik a reklámbevételekből a vagyona. Ilyen valótlan hírekkel találkozhattok ebben cikkben is.
Az, hogy a hiszékenység miképpen befolyásolja az embereket, alább láthattok példákat. Sajnos sokaknál a számítógép kezelése még mindig abból áll, hogy bekapcsolás, Facebook, megosztom Mari néni hülyeségeit, belájkolok szutyok oldalakra. Másik aggasztó dolog, amikor a poszt írásra, “beszélgetésre” ösztönzi az olvasóját. “Csúnya vagyok, nem kapok szívecskét”, “Ugye szép vagyok, hány lájkot érdemlek?” és hasonló agyament dolgokkal etetnek. Csak felvilágosításként szeretném közölni a tényt, hogy az ilyen posztoknál nem ül ott a képen szereplő alany és nem várja a kedves hozzászólásokat, bátorító szavakat. A képek legtöbbjét csak egyszerűen találták a neten.

Erre mit is mondhatna egy vérbeli oldal kedvelő?

 

Újabban már nem sorsolnak. Talán mert jobban ugrik rá a Facebook? Helyette a “tetszik?”, “elfogadnád?” és hasonló agysorvasztó hülyeségeket kérdeznek.

Végezetül, ezekre az oldalakra írt véleményeket láthatjátok a teljesség igénye nélkül. Vajon ki, miért adott 5 csillagot ezeknek és milyen indokkal. Mielőtt megpillantod, ajánlott valamilyen ülőalkalmatosságra ülni és felkötni az állkapcsodat (“pofám leszakad”  effektus elkerülése végett).

Egyébként rengetegen ismerték fel ezen oldalak hitelességét és ennek megfelelően nyilvánították ki véleményüket.

“40 év felettiek közössége” – értékelés
“Nők közössége” – értékelés

Nem túl népszerűek tehát. Akinek kedve van, üsse, aprítsa őket. Adjon véleményt róluk bátran és persze ha már ott van, jelentheti is… 

 


Megkérdeztük Horváth Józsefet, mi a véleménye az ellene irányuló negatív kampányról. Egyelőre nem válaszolt, mivel folyamatban van egy eljárás ezzel kapcsolatban és majd a lezárta után nyilatkozik. Kíváncsian várjuk a fejleményeket. Amint valamilyen új hírről értesülünk, frissítjük a cikket.

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!


 

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..