40 év felettiek közössége — Terjed a moslék ; Horváth József rákkutató

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-08-13)

Alig egy napja létező oldal. Semmi új nincs benne. Létrehozták, és feltöltik 1 bites jószágokkal. Miről is van szó? Mindjárt kiderül. Szintén kiderül nemsokára az is, hogy mit keres ezeknél az oldalaknál Horváth József rákkutató neve.

Az oldal megnyitásához kattints a képre.

Arról van szó konkrétan, hogy a clickbait és lájkvadász oldalak üzemeltetői terjeszkednek, ahogy teszik már hosszú ideje. Létrehoznak egy oldalt és a többi szutyok oldalaikról áthívják őket ilyen-olyan indokkal. Például egy köszönéssel, vagy egy nemlétező nagymama születésnapi jókívánságával.

A mohóság közepette a szöveget kissé elírta, ezáltal eléggé röhejesnek néz ki: “a mi 90 éves nagymamámnak…
A cikk a hirdetés után folytatódik

Az oké, hogy új oldal és kedveskedik valamivel. De mint tudjuk ezek csak mézesmadzagok. Arra jók csak, hogy az 1 bites gyülekezet boldogságtól könnyes szemmel szóljon a poszthoz. Mintha ott ülne az alany (ebben az esetben a 90 éves nagymama) és várná a jókívánságokat.

Mintha a nagyi ott ülne és várná a jókívánságokat…

Sokan tudják már, hogy ezek az oldalak nem csak úgy bukkannak elő. Jól szervezett hálózat végzi ezeket a munkákat. Rengeteg ilyen kamu oldalt hoznak létre, melyet számtalan kamu profillal reklámoznak olyan csoportokban, ahol nagy érdeklődést válthat ki az oldal megjelenése. De nem mindig kell reklámozni csoportokban. Elég, ha a többi, már jól bejáratott kamu oldalaikon megosztják ezeket. Erre láthatunk példákat most.

A szülinapos jókívánság csak álca, mert mint tudjuk: Mindenkinek van egy 102 éves nagymamája

Ez csak néhány példa a több tucat szutyok oldal reklámozásából. A most még csak 100+ 1 bites nyájból álló közösség pillanatokon belül felduzzad több tízezerre, ahogy a Világpolgár, Nők blogja, Magyarok blogja, Bámulatos, Káprázatos és a többi Facebookra nem való moslék oldal teszi.

És itt jön a képbe Horváth József rákkutató. Mi a különleges benne? Magyar anyanyelvű, roma származású, molekuláris genetikával és rákkutatással foglalkozik. Kérlek, olvasd el előbb az Index és a Fakepalm cikkét, aztán folytatom.

A fentebb megnevezett oldalaknak hála, Horváth József közleményt adott ki: elhatárolódik minden, a nevéhez köthető álhírektől és felfüggeszti Facebook profilját. 

A teljesség igénye nélkül néhány kamu, clickbait cikk:

Azt hiszem eljött az ideje annak, hogy a Facebook hathatós lépéseket tegyen végre az álhíreket terjesztő mocsok oldalakkal szemben. A HVG tavaly megjelent cikke szerint felveszik a harcot az ilyen oldalakkal szemben. Viszont a tapasztalat az, hogy ennek gyakorlatilag semmilyen hatása sincs. Egy szkript ellenőrzi a bejelentéseket, melyekről azt állapítja meg, hogy semmit sem sért a Facebook alapelveiből. A bejelentést vizsgáló álhír-kiszűrő szkript megbukott. Ideje végre olyan hatásos moderációt felállítani, ami nem egy programsor vizsgál meg egy bejelentést, hanem hús-vér ember és az első ilyen bejelentésre likvidálja az oldalt. Akár a felhasználójával együtt.

Betelt a pohár! Változtatások szükségesek, ez tény. Addig, míg ezek nem történnek, meg szánjunk egy kis időt rá és jelentsük őket szorgalmasan, mert 

Cikkben használt hivatkozások:

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

 

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

Minden vélemény számít

5 hozzászólás a(z) “40 év felettiek közössége — Terjed a moslék ; Horváth József rákkutató” bejegyzéshez

 1. Tóth Éva szerint:

  Van valami oka, hogy nem jelent meg a hsz-em?

 2. Tóth Éva szerint:

  https://www.theglobeandmail.com/news/toronto/torontos-sick-kids-hospital-launches-fundraiser-to-address-critical-infrastructure-gap/article34910098/?fbclid=IwAR3Z5yXAOJ22KbCV98DnFzp2PZ2gpua2CLKHB9BEX5udCDl2LHS_dbDVW_M

  Ez a fotó a kislányt Tamarának nevezve megjelent a 40 felettiek közössége Facebook oldalon, s a gyereket halottnak nevezték. Amikor belinkeltem a cikket és leírtam, hogy ez azért a többi álhír mellett mindennek az alja, természetesen törölték és le is tiltottak. Amig fenn volt a link és fotó, addig is mintha vakok lennének, továbbfolyt a részvétnyilvánítás. Tehát az egy dolog, hogy van egy csomó hiszékeny és ostoba ember,de pont ez mutatja,hogy a netnek felelőssége is van.

  • Hazard szerint:

   Kedves Éva!

   A 40 felettiek közössége és a hozzátartozó fél tucat ilyen ocsmány oldal nem először közöl olyan képet, amiben köszönő viszonyban sincs a mellé írt szöveg a valósággal. Elszomorító tény, hogy az emberek kapásból megosztanak ilyen szemetet, ahelyett hogy gondolkoznának kicsit. De minek tennék, ha az szellemileg megerőltető tevékenység?

 3. Balogh Gábor szerint:

  Jelenteni ezeket a szennyoldalakat?! Sajnos teljesen fölösleges. Egy időben ha megosztotta valami hülye ismerősöm,ez volt az első. Természetesen nem sértett semmit a FB szerint. De másodjára, amikor hozzáfűzték valami szépet, már moderátor talán olvasta, néha törölték, vagy talán tettek valamit. Egy ideje viszont se visszajelzés, se semmi. Azóta habilyente bukkanok, töltöm kedves ismerőst és részemről ennyi. Nem húzom fel magamat rajta, hogy szélmalom harcot vívjak. 🙁

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..