Kamu fizetési felszólítás a Telekom nevében

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-03-01)

Néhány csoportban és jó pár ismerősömnél próbálkoznak adathalászok némi alamizsnához jutni, a hiszékenység kihasználásával. Azt nem tudni, hogy az email címhez miként jutottak hozzá, de majdnem hihetőre sikerült a történet. Néhány apró buktatója viszont van a dolognak. Olvasd el és add tovább, hogy nehogy valaki pórul járjon!

Ami rögtön feltűnik, a feladó email címe. A kukac (@) utáni rész utal a webcímre (xtra.co.nz). Erre rákeresve átirányít egy másik weboldalra, ami látszólag egy mobiltelefonokat forgalmazó oldal. Az itt található webmail szolgáltatás kéri a bejelentkezésünket. Mindét webcím Új-Zélandi eredetű. Sajnos ettől több információ nem tudható meg róla.

 

 

A cikk a hirdetés után folytatódik

Ezek alapján joggal gondolhatnánk, hogy nem a Magyar Telekom szeretne kapcsolatba lépni velünk.

A következő ami szemet szúrhat, az a levél nyelvezete. A szórend, ékezet nélküli írásmód arra utal, hogy a csaló egy fordító segítségével készítette a magyar szöveget.

Most mar fizetni a szamlakat egyszeru es sima utat a bankkartya vagy a bankszamla es biztonsagosan

Az email végén lévő hivatkozásra kattintva a gyanútlan és hiszékeny “ügyfél” azt hiheti, hogy egy kattintással elérheti a befizető oldalt.

A látszólagos Telekom hivatkozás valójában egy adathalász oldalra visz.

Aki követni szeretné az oldalt, kattintson ide. Nyugodj meg, ezzel még semmilyen adatodhoz nem férnek hozzá!

Miután megnyitottuk az oldalt, egy Telekom belépési oldalára kísértetiesen hasonlító oldalra jutunk.

Itt is feltűnhet, hogy ékezet nélkül készült a kamu adatbekérő oldal.

Hogy lásd milyen a valódi Telekom belépési oldala, itt egy képernyőmentés róla.

A valódi Telekom belépési oldala.

Ugye, látható a különbség. Menjünk tovább. A kamu oldalon a belépési adatoknál írjunk be bármit. Aki valóban rendelkezik Telekom belépési adatokkal és elhitte a csalást, ezen a ponton a valódi belépési adatait fogja megadni. De te nehogy megtedd! A kamu oldalon csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy a “Belépve maradok” jelölőnégyzet nem kattintható. Csak mint kép van ott, a hitelesség fokozása érdekében. Miután megadtunk egy kamu nevet és jelszót, rögtön irányít tovább a befizetési oldalra. Valószínűleg az igazi Telekomnál ez nem így van. Tájékoztatók jelennek meg, mielőtt tovább mehetnénk a befizetési oldalra.

Az adathalászat valójában itt történik.

Látszólag az OTP tranzakciót indító oldalára kerültünk. Ám itt is megfigyelhető az ékezet nélküli írás, valamint a hivatkozás, hogy még mindig a kamu oldalon vagyunk és nem az OTP oldalán.

Az igazi lopás most történik! A gyanútlan áldozat szépen elkezdi kitölteni a bankkártya adataival a mezőket, ahogy azt máskor is tette valódi befizetési oldalak esetében. Az oldalt hányaveti módon készítették. Ugyanis a leírás ellenére nem csinálja azt, amit írtak.

A próbálkozás ellenére sem történt meg a tagolás. Na, mindegy, fizessünk. A “Tovább” gombra kattintva itt véget is ér a mese. Nem történik semmi. A csalóknak ennyi pont elég is. A gyanútlanok által valódi adatokkal kitöltött mezők tartalma a “Tovább” gombra történő kattintással azonnal a birtokukba kerül. Ugye nem kell részletezni a továbbiakat. Mire az áldozat észre veszi a csalást, már rég leürítették a bankkártyáját.

A Telekom is tud erről a (vagy hasonló) csalásról. Weboldalukon két helyen is olvashattok erről:

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Ha fizetésre felszólító email kaptok, mindig nézzétek meg ki küldte. Ha kell hívjátok fel a szolgáltatót és egyeztessetek. Mindig nézzétek meg mire kattintotok, mert nem biztos hogy oda visz a hivatkozás, ami oda van írva. Amennyiben mégis megadtátok adataitokat a csalóknak, azonnal keressétek fel a legközelebbi bankfiókot, ahol tájékoztatást kérhettek az ilyen csalás esetére.

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Minden vélemény számít

Egy hozzászólás a(z) “Kamu fizetési felszólítás a Telekom nevében” bejegyzéshez

  1. Kassai IStván szerint:

    Feljelentettem a rendőrségen a társaságot. Az ügyet egyesítették több ugyanilyen panasszal. A nyomozást hamarost lezárták, mert nem történt bűncselekmény. A szélhámosok azőta még egyszer próbálkoztak nálam, erre írtam egy epés levelet a rendőrségnek. nem történt semmi.
    Tehát a “szélhámossági kísérlet” nem bűncselekmény, akkor sem, ha sorozatosan csinálják, csak ha károsult van? Tehát, ha valaki trancsírkéssel rohangál az utcán és ordítva fenyegetőzik, azt csak azután tartóztatják le, ha leszúr valakit?
    No comment.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..