New Balance — A kamu webáruház

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2018-01-07)

Emailben kaptuk az alábbi weboldal hivatkozását. Az igaz, hogy nem Facebook oldal, de mégis említésre méltó. Kicsit megvizsgálva, elég hamar kiderült, hogy egy átverésről, lehúzásról van szó.

A weboldal megnyitásához kattints a képre.

Nézzünk körül először is a weboldalon belül:

A cikk a hirdetés után folytatódik

Cipők, cipők, cipők… Kivétel nélkül minden cipő árengedménnyel lett meghirdetve. 3-4-5 ezer forintos kedvezmény látható mindenhol. A felső menüsor érdekességeket is tartogat. A szállítás és garancia menüpont alatt a következőt találjuk:

Kicsit megdöbbentő az a 68000 forintos határérték, ami felett ingyenes a kiszállítás. Van olyan ember, aki ezért képes 3-4 cipőt vásárolni? De hogy jött ki ez a 68000 forint? A másik dolog a futárszolgálat. Amelyik webshop kicsit is ad magára, szerződik valamelyik futárcéggel. Ezt fel is szokták tüntetni. De itt semmi ilyesmit nem látni.

 

Az, hogy nincs NAIH azonosító, egyből feltűnik. Pedig kötelező lenne.

 

Az oldal alján van még egy közösségi oldalakat szimbolizáló ikonsor:

A Facebook ikon tartogat meglepetést. Ugyanis egy létező Facebook oldalra visz. Az oldal a márka hivatalos oldala.

De itt is van egy érdekesség. Ezen a Facebook oldalon, a névjegyben szereplő weboldal nem oda visz, ahonnan elkattintottunk.

Erről nem a hivatalos oldal tehet. Csupán a kamu oldal hivatkozik erre azért, hogy legálisnak tűnjön.

Ennyi furcsa információ után azért a rendelést sem hagytam ki. A találomra kiválasztott termékkel a kosárban megadtam a szállítási információkat (melyek nem éppen fedik a valóságot).

Érdemes megfigyelni a kiváló magyarsággal íródott szöveget…

Egy normális webshop különbséget tesz számlázási cím és szállítási cím között, mivel a kettő nem feltétlenül ugyanazt takarja. Ezen a weboldalon csak számlázási cím van. Talán csak a terméket fizetnénk ki, de szállítás nem lesz? 🙂

Ott álltam a fizetés lehetősége előtt. Van egy gomb, amire kattintva kiírja a szállítás becsült értékét. Még szerencse hogy nem igazi volt a rendelés.

Shipping to Hu áll az egyik oldalon, 5535 forint a másikon. Mi látszik ebből azon kívül hogy átverés? A terméket külföldről postázzák, de irdatlan magas összegért. Aki vásárolt már bármit is Ebay-ről, Wish-ről, stb., tapasztalhatta, hogy szinte ingyen, vagy nagyon alacsony összegért postáznak Magyarországra.

Ezek után hogy is adhatnám meg bankkártya adataimat ilyen oldalon? Pedig ha meg szeretném vásárolni, bizony muszáj lesz.

Aki nem érti, hogy miért nem ajánlott ezek után itt megadni az adatainkat: nagy valószínűséggel mondható, hogy adathalászattal (is) van dolgunk. Nem elég, hogy korábban minden személyen adatomat kiadtam, még adjam ki a bankkártya adataimat is? Ha megszerezik ezeket az információkat, dühösen nézegethetem a nullára csapolt egyenlegemet.

NE ADJUK MEG ISMERETLEN WEBOLDALON A SZEMÉLYES ADATAINKAT!

Már csak azért sem, mert ahol fizetési lehetőségként bankkártya is szerepel, az a weboldal titkosított eljárással kommunikál velünk. Arra utal a https előtag a domain név előtt. De ebben az esetben semmi ilyen nem szerepel. Magyarul, a weboldalon titkosítatlanul mennek az információk személyes adatainkról. Mit számít ez, amikor eleve adathalász az oldal? 🙂

Most nézzünk körül a weboldalon kívül is:

Az olyan örökös kételkedők mint én, kicsit kutakodni kezd a weboldal háttér-információi után. Nem is okozott meglepetést a tapasztaltak.

Whois lekérdezés:

A Domianbigdata.com webhellyel történő lekérdezés máris aggodalomra adott okot, hogy esetleg cipőt rendeljek. Nem mintha szándékomban állt volna.🙂

A képből a következő derül ki: A domaint Hollandiában regisztrálták. A regisztráló személy (már ha valódi) a német származású Dirk Metzger, akihez összesen 11 domain név regisztrálás fűződik. Érdekességképpen a nevére kattintva a következő weboldalak kapcsolódnak hozzá:

A domain nevekből látszik, elég nagy szakértelme lehet minden témában…

Egy másik weboldal segítségével megtudhatjuk, hogy mennyire számíthatunk átverésre, ha egy olyan webshop oldalát nézegetjük, mint ez a lehúzós New Balance. A neve: ScamAdviser.com.
A domain névből (newbalancemagyarorszag.com) több mellékinformáció alapján kockázati elemzést állít fel.

Néhány lényeges dolog: A weboldal (newbalacemagyarorszag.com) 6 hónapnál fiatalabb. Olyan országhoz köthető, melynek nagy a kockázati besorolása. Nem véletlen az, hogy az oldal névszervere Kínában található.

Remélem ennyi bőven elég ahhoz, hogy a kételkedők belássák: ez a weboldal egy átverés, adathalász (név, cím, bankkártya adatok…). Ha kapna is az ember valamit a pénzéért, az nagy valószínűséggel hamisítvány lenne. Erre utal a scamadviser.com egyik mondata is: “Egyes országok magas kockázatot jelentenek az online csalások magas aránya vagy a hamis / replika tételek küldésének tendenciája miatt.”

Röviden összefoglalva: Ne rendeljen innen senki. Az oldalt kerüljétek, ne terjesszétek. Ami a leglényegesebb: ne adjátok ki személyes és bankkártya adataitokat bizonytalan eredetű weboldalakon. Mindig próbáljatok utánajárni az oldal valódiságának. Pár egyszerű lépéssel megtudható, hogy megbízható, vagy sem.

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..