“Csókolózó bogár” és a valóság

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2017-08-21)

Mostanában gyakran találkozni olyan cikkekkel, amiben egy poloska féléről van szó és ha meglátjuk, meneküljünk. A cikkek szerint az ember száját csípi meg és a sebbe üríti székletét, váladékát és ezzel halálos kórt lehet kapni. Továbbá ez a lény mindenhol megtalálható. Utánajártunk a dolognak, ezért emailt írtunk az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. A választ az Emberi Erőforrások Minisztériuma, azon belül pedig Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól kaptuk.

Tisztelt Szerkesztőség!
Köszönjük megtisztelő érdeklődését. Kérdéseire az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága az alábbi választ adja:
A hivatkozott cikkek az angol nyelvű irodalomban „kissing bug” néven emlegetett rovarokról szólnak, ezt fordíthatták csókolózó bogárnak. Valójában ezek nem bogarak, hanem poloskák, ezen beül a rablópoloskák (Reduviidae) családjába tartozó rovarok. A rablópoloskák szinte kivétel nélkül ragadozók, más ízeltlábúakat fogyasztanak. Néhány, trópusi területen honos fajuk azonban vérszívással táplálkozik, ezek viszont csak Dél- és Közép-Amerikában fordulnak elő, Európában nem élnek.
Nevüket onnan kapták, hogy gyakran az alvó ember arcán, a szem vagy a száj környékén szívnak vért, mert itt a bőr vékonyabb, könnyebben átszúrható számukra. Ezek a vérszívó fajok valóban terjeszthetik a Chagas-kórt – melyet a hivatkozott cikkek hibásan neveznek meg. A Chagas-kór első sorban Latin-Amerikában fordul elő, ott is főleg az elmaradottabb területeken, falusi környezetben, ahol a rossz állapotú épületekbe a rovarok könnyebben bejutnak és megtelepszenek.
A fertőzést a rovaroktól akkor kaphatja meg az ember, ha a kórokozót hordozó poloska székletét az ember bőrére üríti, az illető pedig a viszkető rovarcsípést követően a sebbe vagy nyálkahártyára (pl. szem) vakarja azt. Európában a Chagas-kórt csak behurcolt esetekként írtak le, ez olyan betegeket jelent, akik fertőzött területen jártak (pl. dél-Amerika) és ott kapták meg a betegséget. Tőlük pedig a betegség nem terjedhetett tovább rovarcsípéssel, mivel a fertőzést átvivő poloskák nincsenek jelen.
Magyarországon az egyetlen előforduló vérszívó poloska faj az ágyi poloska (Cimex lectularius), ez azonban fertőzést nem közvetít. Hazánkban tehát ilyen veszély nem áll fenn.


Ezúton szeretnénk megköszönni a kimerítő és alapos választ kérdéseinkre. Aggodalomra tehát semmi ok. Kivéve ha éppen Latin-Amerikában nyaraltál. A pánikkeltő oldalak a teljesség igénye nélkül:


A cikk a hirdetés után folytatódik

Nem véletlen talán, hogy az itt felsorolt oldalak közül több is szerepel folyamatosan bővülő listánkban.

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..