ATM bankautomaták hibái

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2017-04-02)

Sok érdekes “cikket” olvashattunk már bankautomaták hibáiról, illetve rejtett tulajdonságairól, valamint azok cáfolatairól. Normális gondolkodású ember azonnal rájöhet, hogy az ilyen cikkek csak a megosztásra, terjesztésre, illetve lájkok vadászatára hozta létre.
Biztos mindenki találkozott már azzal a hoaxszal, hogy veszély esetén fordítva írjuk be a PIN kódunkat. Ezzel jelezvén, hogy baj van és azonnal segítségünkre siet a rendőrség.

Szóval ha kicsit gondolkodunk, vagy esetleg a PIN kódunk 1221, egyből rájövünk, hogy ez nem kivitelezhető, mivel ennek a számsornak a visszája is ugyanaz. Az ATM terminálok a bankhoz van bekötve. Helyes PIN kód megadása esetén lekérdezi az egyenleget és engedélyezi a pénz felvételét, esetleg közmű számla kifizetést egyenleged erejéig, illetve a pénzfelvételi korlát határáig. Amennyiben hibásan adod meg három alkalommal a PIN kódodat, a gép “lenyeli” a kártyát és csak a bankot felhívva, azonosítás után kaphatod vissza a kártyát.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A másik ATM automatához köthető hoax az ingyenes pénz felvét egy hibának köszönhetően. Az ATM egy olyan biztonságos rendszer, amit kártya nélkül egyszerű földi halandóknak nem lehetséges használni. A csalók is különféle módszereket használnak más pénzének megszerzésére. Rejtett kamera a PIN kód beírásának leolvasásához, illetve egy kártyaolvasó, mellyel a bankkártya adatait lehet leolvasni és így egy klónkártya hozható létre. A leolvasott PIN kóddal így már “legálisan” vehetünk fel pénzt. De térjünk vissza az ATM hibájához, az az ingyen pénzfelvételhez. Ne örülj, nem tanfolyamot indítok.  😆 Ez a fajta hoax inkább kártékony, mint felvilágosító. Egy Facebook kinézetű mesterségesen előállított felületre kerülünk, mintha egy poszt lenne, hozzászólásokkal.

Látható, hogy a címsorban a weboldal címének köze sincs a Facebookhoz, arra viszont nagyon hasonlít. Semmire se lehet kattintani, egyedül a videóra, de ekkor jön a már megszokott dolog:

A videó csak megosztás után indul. Kamuból megosztottam, tovább is lépett innen az oldal, de nem tudni mi lesz az ingyenes pénzfelvéttel, mert a böngésző azonnal behúzta a kéziféket.

Lehetőség volt a figyelmeztetés ellenére tovább lépni az oldalra, de ezt inkább kihagytam. Szerintem ennyiből is látszik, hogy ez az oldal egy rosszindulatú és kártékony.
Kicsit játszogatva a hivatkozás nevével, érdekességre bukkantam. Több más kamu Facebook oldalt találtam így, például ezt is.

Hogy mi a érdekes benne? Az egyik hozzászóló profilképe mindkét helyen megtalálható, csak más néven és más nyelvű kommenttel.

Ha ilyen, vagy hasonló oldalt találsz, ne osszad tovább, mert hoax, és értelmetlen. Ha csak nem akarsz nevetség tárgya lenni, valamit laikus felhasználó esetén még kárt is okozol ismerősödnek.
Inkább küldd el nekünk és kibővítjük a cikket, mindenki okulására.
A cikket ér megosztani, tájékoztatni másokat, hogy ne dőljenek be ilyen átveréseknek.

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..