Telefonos átverésekről…

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Megosztás

(Utoljára frissítve: 2016-07-03)

Imént kaptunk egy üzenetet. Mivel ez a fajta telefonos huncutkodás mélyen kimeríti a csalást és átverést, ezért úgy gondoltuk szentelünk ennek is egy cikket, annak ellenére, hogy nem pont a profilunkba vág. Az ilyen átverés ellen sajnos csak az áldozat tud jogi lépéseket tenni.
Az üzenet a következő volt:

Sziasztok! Tudom, nem kamu/átverős oldal ez, mégis kamu és átverés, ma reggel felhívták a fateromat, rejtett számról, és teljesen hitelesnek tűnő szöveggel, névvel, és azonosítóval a “telenortól”, hogy napi 15 kisorsolt telefonszám egyike, és ugorjon el az egyik lottózóba/benzinkúthoz/postához lekérni a pontos ügyféladatait, hogy megkaphassa a nyeremény 120.000 ft ot. Felhívtuk a 1220-at ezután, természetesen szó sincs nyereményjátékról, átverés lett volna, és sajnos gyakran megtörténik. Néhány keresztkérdés után amikor visszahívott a csaló, azzal érvelt hogy tvben rádióban és interneten is hirdetik a nyereményjátékot, de még néhány kérdés után sikerült megtörnöm az illetőt, és kinyomta a telefont. Szeretném ha ezt megfogalmaznátok, és kitennétek az oldalra, hogy ilyen NEM létezik, hogy rejtett számról ajándékot kínálnak ügyfélkódért cserébe.

Szerencsére ebben az esetben nem sikerült a csalónak a célja, de lehetnek páran, akiket könnyű megtéveszteni és a legnagyobb nyugalommal adják ki személyes dolgaikat a csalóknak.

person using a landline phone in an office

A cikk a hirdetés után folytatódik

Nem árt tudni:

  • Sem Telenor, sem más szolgáltató, de még közvélemény kutató sem fog megkeresni, hogy nyertél és add meg ilyen-olyan kódodat, vagy bankkártya adataidat az átutaláshoz.
  • Akármilyen jól hangzik a telefonban elhangzott szöveg, mindig kételkedjünk ennek valódiságában. Főleg ha az előbb említett dolgokat kérik tőled.
  • Feljelentés esetén a pontos idő ismeretében a nyomozást végző hatóságnak (tudomásom szerint) lehetősége van lekérni a híváslistát, melyek az áldozat telefonját hívták. Névtelen hívó nincs, csak a rendszer nem továbbítja a hívott felé.

A végén álljon egy élő példa a csaló technikájára, illetve hogy buktatja le magát. Érdemes teljes egészében végig hallgatni. A végén bújik ki a szög a zsákból.

 

Támogasd a Listázót!

Oldalunkat önerőből, támogatással és reklámokból tartjuk fenn. Ha lehet, néha kattints reklámjainkra. Ezzel is oldalunk működését segíted. Valamint kérjük, támogasd oldalunkat, ha szeretnél továbbra is tájékoztatást kapni a legújabb átverésekről, lehúzásokról, kamu hírekről.
Köszönjük!

Soha ne dőlj be jól hangzó ajánlatoknak, nyereményeknek. Pláne, ha személyes adataidat próbálja kicsikarni hivatalosnak tűnő emberke a vonal túlsó végén.

Print Friendly, PDF & Email

Tovább görgetve, az oldal alján hozzászólási lehetőség is van!

Mit tegyünk, ha átvertek? Ismerd fel a webshopot:
Hová fordulhatunk ha internetes vásárláskor becsaptak minket?
Szolgáltató beazonosítása - Internetes vásárlás

Bejelentéshez használható hivatkozások:
Hogyan jelentsünk egy oldalt a Facebooknak?
Google (és Blogspot) oldalakra, fiókokra vonatkozó bejelentések
Spam tartalmú weboldal bejelentése a Google felé
Adathalász weboldal bejelentése a Google felé
Kártevő szoftvert tartalmazó weboldal bejelentése a Google felé

Listák oldalakról, melyeknek nem kellene az interneten lenniük:
Lájkvadász weboldalak listája
Problémás webshopok listája
Weboldalak, amiket jobb ha nem nyitsz meg
Kattintásvadász oldalak — ezeket se nyisd meg

A cikket továbbadni, megosztani ér!


A honlap szerzői jogi védelem alá eső tartalma, illetve annak bármely alkotóeleme (szöveg, kép, videó, stb.) - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben szabályozott szabad felhasználás eseteit kivéve - csak a Kamu/Átverős Oldal Listázó előzetes, írásos engedélyével használható fel. A cikkeinkbe csak olyan képek/szövegek kerülnek, amelyek nyilvánosan is elérhetők. A cikk alatt megjelenő látogatói hozzászólások nem tükrözik az álláspontunkat és felelősséget sem vállalunk értük.

TTT Design - az elegáns arculat itt születik

Minden vélemény számít

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..